31 december 2006

Concert 23 december 2006


Zaterdag 23 december 2006, Concertgebouw Amsterdam
Groot Omroepkoor, Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons
Krassimira Stoyanova, sopraan
Marianne Cornetti, alt
Robert dean Smith, tenor
Franz-Josef Selig, bas

Kodaly: Psalmus Hungaricus
Beethoven: Symfonie nr. 9

Een prachtige koppeling, deze twee werken. Ik kende de Psalmus Hungaricus eerlijk gezegd niet, maar door de zeer overtuigende uitvoering liet het zich beluisteren als een sterk werk. Vooral de koorpassages bleken zeer fraai. De 9e van Beethoven is zowat een cultstuk door die Ode an der freude, terwijl dat vierde deel het minst sterke deel van de symfonie is. Eigenlijk is het niet meer dan een potpourri zonder muzikale kerngedachte. Voor de zangers is dat deel nauwelijks te doen. Het eerste en derde deel doen me dan veel meer. Jansons had de boel flink onder controle, en leidde een gespierde uitvoering. Een lekker groot orkest dat scherp musiceerde, een goed koor en prima solisten. Een fraaie afsluiting van een mooi muziekjaar. De afbeelding hierboven is uit het manuscript van de 9e.

Concert 22 december 2006


Vrijdag 22 december 2006, Concertgebouw Amsterdam
Monteverdi Choir, English Baroque Soloists o.l.v. John Eliot Gardiner
Julia Doyle, sopraan
Robin Blaze, countertenor
Nicholas Mulroy, tenor
Matthew Brook, bas

Bach: Cantate Wachet! betet! betet! wachet!, BWV 70
Bach: Cantate Herz und Mund und Tat und leben, BWV 147
Bach: Cantate Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 61
Bach: Cantate Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 140

Na het heerlijke concert met Bach-cantates door Herreweghe (zie muzieklog 19 november j.l.) nu vier andere Bach-cantates door Gardiner. Ik heb een aantal Bach-opnames van Gardiner (Hohe Messe, Matthaus-Passion, Weihnachtsoratorium) die me in de loop der tijd steeds minder zijn gaan bevallen. En ook dit concert leed aan wat daaraan ten grondslag ligt: Gardiners te rauwe aanpak van de muziek. Gardiner dirigeert Bach alsof hij Mozart, Brahms of Dvorak dirigeert: op de melodie. De accenten zet hij extra stevig aan, en dat is het eigenlijk wel zo'n beetje. Dan blijven de cantates natuurlijk prima overeind, want de muziek is ijzersterk. Maar de ontelbare nuances die Herreweghe naar boven haalt, blijven bij Gardiner onaangesproken. De solisten (uit het koor) zongen gemiddeld goed, maar niet uitzonderlijk. Door Bach werd dit concert toch de moeite waard, maar Gardiner is zeker niet de juiste dirigent voor deze muziek.

Opera 19 december 2006


Dinsdag 19 december 2006, Muziektheater Amsterdam
De Nederlandse Opera

Mozart: Le nozze di Figaro

Il Conte - Garry Magee
La Contessa - Cellia Costea
Susanna - Danielle de Niese
Figaro - Luca Pisaroni
Cherubino - Maite Beaumont
Marcellina - Charlotte Margiono
Bartolo - Mario Luperi
Basilio - Marcel Reijans
Koor van de Nederlandse Opera
Nederlands Kamerorkest o.l.v. Ingo Metzmacher

In mijn vorige log noemde ik de Cosi na Don Giovanni Mozarts sterkste opera, maar ik denk dat die eer toch te beurt valt aan Le nozze di Figaro. Door het hogere John Lanting-gehalte van het verhaal is de variatie net wat meer dan in de Cosi. Het verhaal in de Nozze is op het randje van de geloofwaardigheid (het verhaal van de Cosi heeft meer diepgang), maar de muziek straalt van begin tot einde, zonder zwakke momenten. De moderne enscenering vond ik een van de sterkste die ik ooit zag. Normaliter houd ik niet van ensceneringen met een eigen verhaal, maar hier paste alles prima. De vlucht van Cherubino werd hier middels beelden van een bewakingscamera bewezen; een regelrechte vondst en een hoogtepunt van vernuft. Ook de slotscene waarin werkelijkheid en vermeende werkelijkheid zowel in tekst als (personen)regie door elkaar heenlopen was bijzonder fraai gerealiseerd. De uitvoering was goed, maar het niveau dat ooit Harnoncourt met het KCO op dezelfde plaats bereikten zal wel nooit meer gehaald worden. Begin januari sluit mijn trilogie af met Don Giovanni, wat de meest controversiele enscenerng schijnt te zijn. We zullen zien.

26 november 2006

Dramatisch slechte Haitink-biografie

Op 7 november j.l. was het precies 50 jaar geleden dat Bernard Haitink voor het eerst een concert gaf met met Concertgebouworkest. Dat gouden jubileum werd begin deze maand gevierd met een prachtig concert waarbij Haitink een droomprogramma dirigeerde: Mahlers Das Lied von der Erde en Vierde symfonie. Het concert was vele keren uitverkocht, maar ik was erbij. In september ontstond er een relletje. Bij dit jubileum zou aan Haitink het eerste exemplaar van een boek overhandigd worden waarin zijn relatie met het Concertgebouworkest beschreven werd. Haitink had een stukje uit het manuscript mogen lezen, en wees de inhoud af. Communicatief eigenaardig als Haitink altijd al is geweest verklaarde hij dat het boek niet bij het jubileum overhandigd mocht worden, anders zou hij niet komen dirigeren. Enfin, de directie van het Koninklijk Concertgebouworkest trok zijn handen van het boek af, en voldeed aldus aan Haitinks eis. Het concert ging gewoon door, en het boek verscheen een week later in alle stilte. Het is geschreven door Jan Bank en Emile Wennekes, getiteld De klank als handschrift. Bernard Haitink en het Concertgebouworkest.
Afgelopen week las ik dit boek, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik zelden zo’n dramatisch slecht boek gelezen heb. Het barst werkelijk van de fouten en slordigheden, is erbarmelijk geschreven, getuigt van haastwerk en lapt alle basisregels van het schrijven van een biografie aan zijn laars. Ik heb alles wat mij opviel in het boek aangetekend, en in een worddocument gezet. Dat telt meer dan tien pagina’s! Liefhebbers moeten maar even als ‘comment’ hun mailadres achterlaten, dan stuur ik het document toe. Het gaat aan het begin al helemaal mis. Op het omslag staat als ondertitel Haitink en het Concertgebouworkest. Op de titelpagina: Bernard Haitink en het Concertgebouworkest. Inhoudelijk misschien een peulenschil, maar boekenmakers gruwen van zo’n misser. Hoe moet het boek voortaan geannoteerd worden? Voorts: ook de eerste regels van het voorwoord zijn een overtreding van de normen en waarden van het (biografisch) boekenschrijven. Je grabbelt wat akkoorden bij elkaar op een piano, maar pas wanneer je voor een orkest staat, begint pas het echte werken. [voetnoot 1]. Zo ongeveer beschreef Bernard Haitink eens het repetitieproces. Het citaat van Haitink is te vinden in het boek Met musici van Jan Brokken, en werd oorspronkelijk in de Haagse Post gepubliceerd. De woorden van Haitink zijn per letter in twee (!) bronnen na te gaan als ook dat de publicatiedata van deze bronnen nauwkeurig zijn te herleiden. En wat zeggen de auteurs, beiden hoogleraar dus kenners van wetenschappelijk onderzoek: zo ongeveer beschreef Bernard Haitink eens… Op dezelfde pagina, bij de derde keer dat de naam van het onderwerp wordt genoemd: Hatink. De auteurs grossieren in tautologieën en pleonasmen. Wat te denken van constructies als: geleidelijk steeds meer, of: de discussie golfde heen en weer, of: internationale broederschap van musici over de nationale grenzen heen. En hoogleraren die het aantal toehoorders zeer te wensen overhield schrijven dienen subiet ontslagen en terugverwezen te worden naar de brugklas vmbo. Wie de zin De blazerssectie vormt doorgaans een toch elastisch en wendbaar accurate slagwerkgroep die als specie tussen de orkestgroepen aaneensmeedt. begrijpt en weet uit te leggen mag het zeggen en krijgt van mij een boekenbon.
Ik wil mezelf geen kenner van de carrière van Haitink noemen, maar heb wel sinds begin jaren tachtig veel over hem gelezen, en veel concerten van Haitink bijgewoond. Als amateur-liefhebber kan ik ettelijke fouten in dit boek aanwijzen. De twee auteurs zijn hoogleraar; Wennekes zelfs hoogleraar Muziekwetenschap. Ze dienen zich diep te schamen!

25 november 2006

Opera 21 november 2006


Dinsdag 21 november 2006, Muziektheater Amsterdam
De Nederlandse Opera

Mozart: Così fan tutte

Fiordiligi - Sally Matthews
Dorabella - Maite Beaumont
Guglielmo - Luca Pisaroni
Ferrando - Norman Shankle
Despina - Danielle de Niese
Don Alfonso - Garry Magee
Koor van de Nederlandse Opera
Nederlands Kamerorkest o.l.v. Ingo Metzmacher

Gedurende een kleine twee maanden worden de drie Da Ponte-opera's van Mozart uitgevoerd door De Nederlandse Opera en eigentijds geënsceneerd door het duo Wieler en Morabito. In december staan voor mij nog Don Giovanni en Le nozze di Figaro op het programma. Deze Cosí was erg geslaagd, zowel in enscenering als in muzikale uitvoering. Het verhaal werd gesitueerd ergens in de jaren vijftig/zestig, in luchtig-zomerse stijl. Het ronddraaiende huis met drie rukmtes bood alle gelegenheid voor snelle scene- en stemmingswisselingen. Hiernaast de nodige eigenzinnigheden, zoals de begeleiding van de recitatieven door een over het podium rondzwalkende gitarist en het uit een koffergrammofoon laten horen van de eerste militaire koormuziek uit het eerste bedrijf (wat iemand in de zaal aanleiding gaf keihard boe te roepen). Prima personenregie, en vooral: uitstekende zangers. Sally Matthews was een superieure Fiordiligi, Maite Beaumont een prima Dorabella. Misschien was alleen Norman Shankle als Ferrando wat weekjes, maar de rest: prima. Ooit speelde op dezelfde plek het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Harnoncourt dezelfde muziek, en fraaier dan die combinatie is niet meer mogelijk. Maar Metzmacher leidde een scherp spelend Kamerorkest. De Cosí fan tutte vind ik na Don Giovanni in muzikaal opzicht Mozarts sterkste opera. Jammer alleen dat het allerfraaiste stukje muziek uit deze opera nog geen minuut duurt: de aria Barbaro fato! Vorrei dir, e cor non ho waarin Don Alfonso zich aandient bij de dames om het slechte nieuws te brengen. Mozart in mineur, smartelijk en ironisch - fantastisch!

19 november 2006

Concert 18 november 2006


Zaterdag 18 november 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koor en Orkest Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe
Dorothee Mields, sopraan
Matthew White, altus
Hans Jörg Mammel, tenor
Thomas E. Bauer, bas

Bach: Cantate Wer weiss, wie nahe mir mein Ende?, BWV 27
Bach: Cantate Komm, du süsse Todesstude, BWV 161
Bach: Cantate Christus, der ist mein Leben, BWV 95
Schelle: Motet Komm, Jesu, komm!
Bach: Cantate Liebster Gott, wann werd' ich sterben?, BWV 8

Zomaar op een gewone zaterdagmiddag ergens in november. En dan vier prachtige Bach-cantates voorgeschoteld krijgen door de beste Bach-dirigent van deze tijd. Dan is alles heel even volmaakt. Bij Herreweghe klinkt Bach vloeiend en dramatisch, maar tegelijkertijd met een enorme aandacht voor het detail. Met een klein accent hier of een aangezet tremolo daar krijgt de gezongen tekst een diepgang die anders ongemerkt voorbij zou gaan. Het koor en orkest van het Collegium Vocale is helemaal vergroeid met deze muziek - ik denk niet dat die nog mooier gezongen en gespeeld kan worden, al was het wel jammer dat in het orkest meesterhoboïst Marcel Ponseele ontbrak. De bas, tenor en countertenor zongen goed, maar niet uitzonderlijk. Sopraan Dorothee Mields zong wel hemels mooi, maar had weinig aandeel. Het fraaie Motet van Schelle bleek een a capella stuk voor vijf stemmen; een aardig intermezzo tussen die verrukkelijke cantates. In iedere cantate zat wel een aria, koraal of zelfs recitatief die je de adem deed inhouden. In december voert Gardiner eveneens 4 Bach-cantates uit; ik ben benieuwd of hij aan dit hoge niveau kan tippen. Alhoewel: ik weet eigenlijk wel zeker van niet. Daarvoor is Herreweghe gewoonweg te goed.

18 november 2006

Concert 15 november 2006


Woensdag 15 november, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

Dvorák: Symfonie nr. 9 'Uit de nieuwe wereld'
Strawinsky: Le sacre du printemps

Het KCO gaat een maandje naar Japan, en ter voorbereiding speelden ze tijdens drie concerten in Amsterdam hun complete muzikale reisbagage. Ik koos voor het eerste concert, want Jansons en de Sacre zou een fraaie combinatie moeten zijn. En inderdaad: het was top. De Sacre klonk net iets duivelser, zwieriger, romantischer en drammeriger dan normaal. Het slot van het eerste deel was hels - de Japanners kunnen hun borst natmaken. Het applaus was mat. Geen wonder: dit was een concert in de B-serie en dat is het meest conservatieve KCO-publiek. In de moderne A-serie zou het publiek de tent afgebroken hebben, maar hier vinden de oudjes een ouverture van Rossini al gewaagd. De stemming van het publiek was voor de pauze uitbundiger. Jansons kijk op Dvoráks Negende kende ik al van de eerste RCO-live cd en ook tijdens dit concert werd een puike uitvoering neergezet. Zo verstild klonk het Largo nog niet eerder. Als de programmeur van het KCO dit leest: graag eens een concert met de Sacre van Strawinsky en Arcana van Varèse. Dat is een droomcombinatie.

17 november 2006

Concert 8 november 2006











Woensdag 8 november 2006, Concertgebouw Amsterdam
London Symphony Orchestra o.l.v. John Eliot Gardiner
Leif Ove Andsnes, piano

Martinu: Concert voor piano, pauken en dubbel strijkorkest
Mozart: Pianoconcert nr. 17, KV 453
Dvorák: Symfonie nr. 8

Daags na het gouden concert over tot de orde van de dag, met een fraai concert door het beste Engelse orkest geleid door John Eliot Gardiner. Eind jaren '80 en begin jaren '90 gold Gardiner als één van de beste (oude muziek) dirigenten, maar zijn ster is helemaal verbleekt. En eigenlijk wel terecht. Ik heb de nodige opnames van Gardiner in de kast staan, maar daarvan zijn er maar een paar die de tand des tijds kunnen doorstaan (de Mis in c op Philips en de opera's Idomeneo en La clemenza di Tito van Mozart en Léhars Lustige Witwe op DG), maar zijn Bach en Beethoven (en veel andere Mozarts) moeten het toch afleggen tegen de opnames van Herreweghe en Harnoncourt. Dat Gardiners expertise toch vooral ligt in de oudere muziek, bleek ook tijdens dit concert. Zijn begeleiding van het Mozart-concert was prima, en met het fijnzinnige spel van Andsnes was de uitvoering prachtig. Het concert van Martinu werd te grof gespeeld, maar wat een schitterend stuk! In de hoekdelen vliegen de vonken je om de oren... geweldig! Het zijn vooral de strijkers die de boventoon voeren. Het werk ademt een enorme krachtdadigheid uit, als een woedeuitbarsting of ontlading van emoties. Ik ga snel een opname van het stuk aanschaffen. Dvoráks Achtste werd fraai en uitbundig gespeeld; een symfonie waar niks mis mee kan, natuurlijk. Maar wel een lekker stuk.

12 november 2006

Goud voor Haitink: concert 7 november 2006


Dinsdag 7 november 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink
Anna Larsson, alt
Robert Dean Smith, tenor
Christine Schäfer, sopraan

Mahler: Das Lied von der Erde
Mahler: Symfonie nr. 4

Toen ik in een eerdere log meldde dat ik kaartjes had voor dit gouden concert maar op de slechtste plaatsen van de zaal zat, had ik het helemaal mis: de plaatsen bleken bijna de beste van de zaal. We zaten op de uiterste zijstoelen ter hoogte van de eerste rij, aan de violenkant (zaal zuid-kant) en hoe prachtig bleek dat: Haitink recht voor ons, daartussen Anna Larsson tijdens Das Lied von der Erde, en Christine Schäfer tijdens het slot van de Vierde. En Haitink op zijn allerbest. Het was onbetwist het concert van het jaar! Zo prachtig breekbaar speelde het orkest zelden. Tijdens de fluitsolo in Der Abschied leunde Haitink met twee handen op de lessenaar en gaf de fluitist alle ruimte... wat een beheersing en emotie! Larsson vond ik iets te onderkoeld, en Dean Smith maakte wat er van zijn hondsmoeilijke partij te maken was. Maar wat Haitink met het orkest deed was onwaarschijnlijk. Een paar jaar terug deed Haitink de Vierde ook al met het KCO, en toen was die uitvoering ragfijn en transparant. Nu daarentegen veel rauwer, boerser en voller. Niet beter of slechter dan toen, maar in elk geval verrassend en perfect gespeeld. Schäfer bleek wel de beste soliste.
Het hele concert komt geloof ik op cd en/of dvd - het is het waard om te koesteren. Na een kleine week ben ik nog vol van deze avond (terwijl er al en ander concert doorheen is gekomen). De foto hierboven is tijdens dit concert genomen en geplukt van de website van het KCO.

21 oktober 2006

Concert 20 oktober 2006


Vrijdag 20 oktober 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer
Leonidas Kavakos, viool

Dvorák: Nocturne in B
Bartók: Vioolconcert nr. 2
Rimsky-Korsakov: Sheherazade

Een grandioos concert! Na het opwarmertje met Dvorák verscheen meesterviolist Leonidas Kavakos, die ik eigenlijk alleen ken van zijn sublieme opname van het Vioolconcert van Sibelius. Wat op die opname opvalt trof mij ook tijdens dit concert: de meer dan warmbloedige klank van zijn viool (een Stradivarius) en Kavakos' beheersing en muzikaliteit. Het Tweede vioolconcert van Bartók ken ik niet goed, en is vooralsnog geen favoriet, maar de uitvoering door Kavakos, ondersteund door een prachtig spelend KCO was desalniettemin groots. De hele zaal was trouwens na afloop euforisch, waarna Kavakos nog een prachtige Bach-toegift speelde. Ik zat naast een meneer die bij iedere ademstoot uit zijn neus floot, dus ik nam na de pauze een stoel op het balkon in dat ik voor de pauze vanuit de zaal leeg had gezien. In Sheherazade liet het KCO horen inderdaad één van de beste orkesten van Europa te zijn (wat mij betreft ook van de wereld trouwens). Strijkers en blazers waren in topvorm en met een als altijd opstuwende Fischer als dirigent leverde dat een puike uitvoering op. Precies drie jaar geleden speelde het orkest dit stuk onder David Zinman; toen was het gewoon een goede uitvoering maar niet meer dan dat. Nu zat ik op het puntje van mijn stoel.

Concert 15 oktober 2006


Zondag 15 oktober 2006, Concertgebouw Amsterdam
London Philharmonic Orchestra o.l.v. Kurt Masur

Schumann: Symfonie nr. 4
Sjostakovitsj: Symfonie nr. 5

Een programmatische misser, dit concert van het London Philharmonic en zijn scheidend chef-dirigent Kurt Masur in de serie Wereldberoemde symfonieorkesten. Want bij hun vorige bezoek in januari 2004 speelden orkest en dirigent na de pauze ook al de Vijfde van Sjostakovitsj! Tja, dat was toen erg goed, en ook vanavond was de uitvoering van bijzonder hoog niveau, maar het getuigt van weinig eerbied voor het publiek om in zo'n korte tijd in herhaling te vallen. Het moet gezegd: Masur weet wel raad met dit stuk; zijn tempo in de finale is anders dan ik gewend ben en het effect is groots. Het London Philharmonic is niet zo goed als de London Symphony (die komen volgende maand op bezoek), maar het blijft een klasse orkest. De Vierde van Schumann viel tegen. Te snel, te slordig en te massief.

14 oktober 2006

Concert 13 oktober 2006












Vrijdag 13 oktober 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Hans Graf
Christian Tetzlaff, viool

Wagenaar: Voorspel 'de Cid'
Lalo: Symphonie espagnole
Mendelssohn: Symfonie nr. 3 'Schotse'

Voor het orkest was dit waarschijnlijk een tussendoor-concert, want het programma werd alleen deze avond gespeeld. Dirigent Hans Graf maakte zijn debuut, en hij verdiende het dat het programma nog eens herhaald kon worden. In ieder geval mag hij terugkeren van mij, want hij bleek een echte vakman en Kapellmeister in de beste zin des woords. De Schotse van Mendelssohn is één van mijn lievelingssymfonieën (Mendelssohn in mineur is altijd prachtig!) en Graf leidde het orkest in een puntgave uitvoering waarin het samenspel van de verschillende orkestgroepen prachtig naar voren kwam. Bij de houtblazers van het KCO vond de afgelopen tijd een wisseling van de wacht plaats, en hoe prachtig de vorige generatie ook speelde, de nieuwe lichting maakt het orkest nog glanzender. Vooral de nieuwe soloklarinettist Arno Piters was gisteren (en ook de laatste concerten) goed op dreef. Zo'n Mendelssohn na de pauze zet de zaal weliswaar niet op stelten, maar eigenlijk is zo'n relatief lichte symfonie heerlijk verfrissend. Het concert begon met een obligate ouverture van Johan Wagenaar waarna violist Christian Tetzlaff de show stal met een vurig en technisch feilloos gespeelde Symphonie espagnole van Lalo. Ik kocht rond mijn twintigste van dit vijfdelige vioolconcert een plaat met de uitvoering van Kyung Wha Chung en het orkest van Montréal onder Dutoit. Nadat een paar jaar daarna de platenspeler definitief het huis verliet en ik alleen nog cd's draaide, was deze uitvoering op cd niet meer te krijgen. Ik hoorde eens een andere uitvoering, en die was zo onbevredigend dat ik alleen nog maar die ene uitvoering van Chung en Dutoit wilde hebben. Blijkbaar heeft die uitvoering zich in mijn geheugen gezet en is alles wat anders is teleurstellend. Een paar weken geleden grasduinde ik eens door de bakken van de tweedehands-afdeling van Concerto in de Utrechtsestraat en ziedaar: de cd van Chung en Dutoit. Goede uitvoering inderdaad, maar mijn God wat een slechte muziek! Eeuwige herhaling van motieven. Het ergst is het slotdeel: daar opent het orkest met een motiefje dat misschien wel 30 keer wordt herhaald! Natuurlijk: het klinkt allemaal erg toegankelijk, maar in feite is het een draak van een werk. Voor de violist valt er wel de nodige eer te behalen en dat deed Tetzlaff dan ook.

11 oktober 2006

Nieuwe cd's

Vandaag ontving ik per post een aantal cd's die ik bij het Duitse JPC had besteld. Geen avontuurlijk repertoire, intgendeel, maar vier uitgaven waar het mij om de uitvoering te doen is.

Van Beethoven bezat ik nog geen box met de complete pianosonates. Ik heb wel de bijna-complete box van Gilels en een aantal losse cd's (Pollini, Kempff) maar de 'basisbox' ontbrak nog. Over de uitvoering van Richard Goode lees je uitsluitend positieve verhalen, dus vandaar.

De opname van Brahms' Eerste symfonie door de Wiener Philharmoniker o.l.v. Carlo Maria Giulini wordt de zesde uitvoering van dit stuk in mijn cd-kast. Ik probeer zo langzamerhand de opnames van Giulini te verzamelen, want hoe eigenaardig zijn opnames soms ook zijn (dikwijls traag, soms zelfs log), ze zijn altijd interessant. Zijn opname van de Vierde van Brahms met eveneens de Weners vind ik erg fraai, ook al blijft Kleiber nummer 1 natuurlijk. Van de gebruikelijke aanvullingen op deze cd de haydn-variaties.

Van de Piano Trio's van Schubert kende ik de tweede opname (jaren tachtig) van het Beaux Arts Trio nog niet. Het Trio in Es is een meesterwerk, en ik ben benieuwd wat dit illustere gezelschap (in de oorspronkelijke bezetting) ervan maakt. Ik ben pas sins kort 'aan het pianotrio' en word steeds getroffen door de fantastische uitvoeringen door het Beaux Arts. Dan mogen hun Schubert-uitvoeringen natuurlijk niet ontbreken. In de Philips Duo-serie is ook hun eerste opname uit (ik dacht) de jaren zestig verkrijgbaar, maar dit is de digitale opname van twintig jaar later, overigens evenzeer midprice.

Soms laat ik me verleiden door 'meningen uit de pers'. De uitvoeringen van La Traviata tijdens de Salzburger Festspiele 2005 schijnen het muzikale hoogtepunt van dat jaar te zijn geweest. Anna Netrebko en Rolando Villazón vormden een droompaar, aangevuld met Thomas Hampson als Germont. De Wiener Philharmoniker o.l.v. Carlo Ricci in de bak maakten het feest compleet, zo gaat de mare. Een muisklikje op de bestelknop en je haalt het vocale feest in huis, dacht ik vorige week... Ik ben benieuwd.

09 oktober 2006

Concert 6 oktober 2006












Vrijdag 6 oktober 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Vladimir Jurowski
Nikolai Lugansky, piano

Turnage: Evening Songs
Prokofiev: Pianoconcert nr. 3
Stravinsky: Delen uit Le baiser de la fée

Het zijn dit soort concerten die de A-serie van het KCO zo aantrekkelijk maken. Het programma was natuurlijk niet al te avontuurlijk, maar een vakkundige jonge hond als dirigent en een even begeesterde pianist zorgden voor een prima concert. Het stuk van Turnage ging eerlijk gezegd wat langs me heen. Geen dwingende muziek, maar een luchtige klankenmousse waar ik niet echt mijn aandacht bij vast kon houden. Hierna gebeurde wat grappigs. Toen het podium verbouwd moest worden voor de vanuit de kelder omhoog te hijsen piano, begonnen de blazers en slagwerkers (die immers konden blijven zitten) opeens een stuk te spelen, gedirigeerd door Jurowksi. Het duurde precies de tijd die nodig was om de zaak voor het pianoconcert op orde te krijgen. Opvallend is om te 'horen' hoe sloom het kwebbelende publiek erachter komt dat op het podium iets aparts gebeurt... Bij de pauze werd bij de uitgang van de zaal een papiertje uitgedeeld met de gegevens van deze entr'acte: No reason to panic van de jonge Nedelandse componiste Mayke Nas. Leuk gedaan, en een goed idee voor herhaling. Het Derde pianoconcert van Prokofiev kreeg een erg stormachtige en soms wat te massieve uitvoering. De balans tussen piano en orkest was niet ideaal; nu heeft de piano het altijd moeilijk in de Grote zaal, maar sommige dirigenten weten daar raad mee. Jurowksi nog niet. Technisch was alles trouwens perfect. Maar ik hoorde het stuk eens door Martha Argerich en Chailly; tja, dat vergeet je nooit meer natuurlijk. De zes delen uit Le baiser de la fée bleken lichte kost. Ik kende het ballet nog niet, en vond de muziek aanvankelijk een wat flauwe Tsjaikovsky-namaak. In de latere delen herstelde het stuk zich, en kreeg het orkest alle gelegenheid zich van zijn beste kant te laten zien. Jurowksi bleek hier een prima dirigent. Met typische arm- en lichaamsbewegingen kreeg hij uit het orkest wat hij wilde; na afloop bekroonde een aantal orkestleden zijn debuut met applaus. Dat hij vanaf volgend jaar chefdirigent van de London Philharmonic wordt, zegt ook al veel over zijn kwaliteiten. Een mooie avond!

05 oktober 2006

Gouden kaartjes!


Vandaag in de Volkskrant een weinig diepgravend interview met Bernard Haitink, waarin we weinig te weten komen over het gedoe rond het begin november te verschijnen boek over de Amsterdamse periode van Haitink. Eveneens vandaag bij de post de felbegeerde envelop van het Concertgebouw met mijn kaartjes voor het feestconcert op 7 november! Ik ga in een clubje van vier, en we zitten op de slechtste plaatsen van de zaal (zijstoelen in de uiterste hoek). Maar niks getreurd: ik ben erbij! Haitink stond op die datum precies 50 jaar geleden voor het eerst voor het Concertgebouworkest. En dat wordt nu gevierd met een droomprogramma (Mahlers Das Lied von der Erde en Vierde symfonie).

Prokofiev

Ik schreef hier al eerder dat ik geen fan ben van de muziek van Prokofiev. Slecht zijn zijn bekendste stukken allerminst, maar ik kan er niet echt van genieten. Misschien komt het ooit nog goed, maar tot op heden ben ik niet verheugd wanneer op een concertprogramma een stuk van Prokofiev staat. En ja, iedere regel zijn uitzondering, want er zijn twee stukken die ik weergaloos vind: het Tweede en Derde pianoconcert. Ofschoon het Derde bekender is en vaker wordt gespeeld (deze week overigens bij het KCO), staat het Tweede bij mij bovenaan. Opmerkelijk is de ontstaansgeschiedenis. Prokofiev componeerde het in 1913 en in dat jaar werd het ook uitgevoerd. De partituur ging echter bij een brand verloren, waarna hij het in 1923 nog eens componeerde! Bewijs dat Prokofiev zelf ook tevreden moet zijn geweest over het concert. Het is een lekker fel stuk, dat van de pianist een enorme (fysieke) inspanning vraagt. Hoogtepunt van het werk is de werkelijk fenomenale solocadens in het eerste deel die trouwens bijna de helft van de lengte van dat hele eerste deel in beslag neemt; hier moet de pianist helemaal voluit. Na afloop moet de pianist eigenlijk meteen aan de beademing, maar Prokofiev gooit er meteen een razend moeilijk tweede deel overheen. Wie dit concert niet kent: kopen! Neem de goedkope dubbel-cd met alle pianoconcerten op Decca, gespeeld door Vladimir Ashkenazy. Zijn toucher is perfect voor dit stuk, en hij speelt die cadens superieur.
Ik moest dit toch even kwijt.

01 oktober 2006

Concert 30 september 2006

Zaterdag 30 september 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti







Wagner: Voorspel Die Meistersinger von Nürnberg
Berg: Drei Orchesterstücke, op. 6
Tsjaikovksy: Symfonie nr. 6 'Pathétique'

Zeer geslaagd openingsconcert van de serie Wereldberoemde symfonieorkesten; het was de laatste keer van een serie van vier dat orkest en dirigent dit programma speelden. Daniele Gatti heeft zich in een paar jaar weten op te werken tot een graag geziene gast bij het KCO en ook bij dit concert werd duidelijk dat dirigent en orkest elkaar bijzonder graag mogen. De ouvertüre Meistersinger is onbetwist het beste orkeststuk dat ooit is geconponeerd! En ik hoorde het live nog niet eerder zo overtuigend gespeeld. De cd-opname van Haitink met het KCO (ergens opgenomen in de jaren zeventig) blijft overigens superieur. Maar Gatti weet eveneens hoe je dit stuk moet fileren, braden en opdienen. De climax had iets overweldigender gekund, maar ik heb zitten genieten. Wat een fenomenale (!!!) compositie. Met Berg heb ik niet zoveel, ook al klonk het voltallige KCO erf fraai en dwingend. In Tsjaikovksy's Zesde liet Gatti zich van zijn beste kant zien. Erg scherp dirigerend en het orkest volledig in zijn greep nemend. Jansons dirigeerde het anderhalf jaar geleden dramatischer, maar zo fraai en technisch uitmuntend als deze avond zal het zelden gespeeld zijn.

22 september 2006

Concert 21 september 2006













Donderdag 21 september 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Jukka-Pekka Saraste
Emanuel Ax, piano

Beethoven: Pianoconcert nr. 5
Prokofiev: Symfonie nr. 5

Twee bekende namen te gast bij het KCO; ik had ze nog nooit eerder live gehoord. De uitvoering van Beethovens Keizersconcert was van grote klasse. Gespierd spel, maar prachtig in balans en met mooie verstilde details. Saraste zorgde ervoor dat de piano altijd te horen bleef, en er zijn niet veel dirigenten die dat lukt. Emanuel Ax is een fantastisch pianist die allerlei als nieuw klinkende accenten in dit overbekende stuk aanbracht. De Vijfde van Prokofiev kreeg eveneens een welluidende uitvoering. Ik ben geen liefhebber van de muziek van Prokofiev. Op de een of andere manier vind ik zijn klankwereld ongemakkelijk. Deze symfonie is zeker één van zijn beste stukken, en met het voltallige KCO op het podium heb ik me geenszins verveeld. De soloklarinettist speelde het hoofdthema uit het slotdeel wel erg fraai!

11 september 2006

Opera 5 september 2006

Maandag 5 september 2006, Muziektheater Amsterdam
De Nederlandse Opera

R. Strauss: Capriccio

Gravin - Gabriele Fontana
Graaf - Olaf Bär
Flamand - Rainer Trost
Olivier - Dietrich Henschel
La Roche - Jan-Hendrik Rootering
Clairon - Anke Vondung
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen

Ik heb enorm tegen deze reprise van Strauss' laatste opera opgezien. Bij mijn bezoek aan een van de voorstellingen uit de eerste serie (in september 2000) had ik me stierlijk zitten vervelen bij dit 'Konversationsstück für Musik' van bijna tweeënhalf uur. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit keer een plezierige avond heb beleefd. Het werk bevat een aantal prachtige fragmenten, zoals het strijksextet waarmee de opera begint, enkele ensembles halverwege en de afsluitende monoloog van de gravin. Daarnaast was de enscenering boeiend en oogstrelend genoeg. De cast werd aangevoerd door Gabriele Fontana als gravin. Ze was volledig opgewassen tegen deze rol, maar haar stem heeft wat scherpe randjes. Fraaier zongen Rainer Trost als Flamand en Jan-Hendrik Rootering als La Roche. Wat een enorme kolos is die vent trouwens. Het stuk zal nooit een favoriet worden, maar deze avond viel alleszins mee!

01 september 2006

Concert 25 augustus 2006

Vrijdag 25 augustus 2006, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons
Vesko Eschkenazy, viool

Mozart: Vioolconcert nr. 5
Mahler: Symfonie nr. 1

Prachige opening van het nieuwe concertseizoen. Heerlijk om dat 5e Vioolconcert weer eens te horen. Mozart componeerde het op zijn 19e, maar wat een subliem concert: fris, speels en vol diepgang. De uitvoering was weliswaar wat ongebalanceerd, maar fraai genoeg. Ik was voor Mahler gekomen natuurlijk. Met de Zesde gaf Jansons vorig jaar definitief zijn visitekaartje als groot Mahlerdirigent af, en ik was benieuwd naar het vervolg. De uitvoering maakte niet zo'n enorme indruk als bij de Zesde, maar dat zal eerder aan het stuk zelf hebben gelegen dan aan de uitvoering. Die was op enkele oneffenheden na bijzonder goed, en bij vlagen subliem. Waar Mahler flink uitpakt (zoals in het tweede en vierde deel) is Jansons op zijn best. Ik heb het eerste deel altijd bijzonder geslaagd gevonden: die flageoletnoten in de strijkers en dan die vogelgeluidjes: goed gecomponeerd! Er hingen vele microfoons boven het orkest, dus van deze uitvoering zal wel een opname voor een cd-uitgave zijn gemaakt, wellicht te mixen met de nog enige andere uitvoering die ze van deze symfonie in het Concertgebouw geven (op 17 november).

Ik heb van Mahlers Eerste symfonie welgeteld 8 uitvoeringen op cd in de kast staan: 2x Bernstein, 2x Haitink, Chailly, Abbado, Tennstedt en Muti. Ik zou eens dicotabeltje moeten gaan spelen om het kaf van het koren te scheiden. De uitvoeringen die ik de afgelopen maanden nog beluisterd heb zijn die van Chailly, de Kerstmatinee-uitvoering met Haitink en Bernstein met het KCO. Chailly is mooi maar ook wat weinig spontaan, Haitink dramatisch en Bernstein is Bernstein. Deze uitgave op DG is me echter zeer lief: het is een live-uitvoering (1987) en ik zit zelf in de zaal. Bernstein was in zoverre het meest partituurgetrouw dat hij in de finale deed wat er staat: Alle Hornisten stehen auf, um die möglich grösste Schallkraft zu erziehlen. Ik zal dat beeld nooit vergeten.

25 augustus 2006

Komend concertseizoen

Zoals ik in de aanhef van deze muzieklog schrijf, bezoek ik frequent concerten en operavoorstellingen. Om je een idee te geven: voor het komend concertseizoen heb ik de abonnementen en losse kaartjes voor 42 concerten en operavoorstellingen inmiddels op zak! Het eerste concert uit deze verzameling is vanavond (Jansons die het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeert in het Vijfde vioolconcert van Mozart en de Eerste symfonie van Mahler), het laatste wederom Jansons, met Wagner, Mozart en Brahms op 27 juni volgend jaar.

Er zitten een aantal concerten bij waar ik me zeer op verheug. Mariss Jansons met Mahler 1, Beethoven 9, Bruckner 3 en de Sacre. Barenboim die voor het eerst in Amsterdam dirigeert (Mahler 7 met de Staatskapelle Berlijn), Thielemann met de Wiener Philharmoniker met Bruckner 8, Herreweghe met vier Bachcantates in de vara-matinee, waarin ook Gergiev met Mahler 1 en Metzmacher die L'enfant et les sortilèges van Ravel dirigeert. Het programma van De Nederlandse opera vind ik op papier niet echt spectaculair. Tegen de reprises van Capriccio en Madama Butterfly zie ik huizenhoog op (ik vind beide opera's gewoonweg vervelend), en John Adams is niet bepaald mijn favoriete componist. De uitvoering van de Da Ponte-triologie van Mozart kan fraai worden, maar of ze me de uitvoeringen door Harnoncourt van een aantal jaren kunnen doen vergeten...? Ik zie eigenlijk alleen uit naar twee opera's die ik nog nooit eerder live heb gehoord: Wagners Tannhäuser en Schrekers Die Gezeichneten.

Absoluut hoogtepunt van het komend seizoen moet het op één na laatste concert worden: de concertante uitvoering van Pelléas et Melisande door het Orchestre National de France gedirigeerd door Bernard Haitink. Haitink is verreweg de beste Debussy-dirigent van deze tijd. Hij is de enige die deze fabelachtige muziek ijle vleugels kan geven waardoor je als luisteraar loskomt van tijd en plaats. Dat overkwam me al eens bij zijn uitvoeringen van La mer en de drie Nocturnes, en volgend jaar juni dan dat andere meesterwerk van Debussy. Met Magdalena Kozená als Melisande... wow! Trouwens: Haitink dirigeerde bij hetzelfde orkest deze opera al eerder, in maart 2000. Toen met Anne Sophie von Otter als Melisande. De cd-registratie op het label Naïve van de twee uitvoeringen is sindsdien de eerste keuze voor deze prachtige opera.


Tenslotte wacht ik nog op bericht of ik een kaartje krijg voor dat andere potentiële hoogtepunt van het jaar: Haitink die op 7 november precies 50 jaar geleden voor het eerst voor het Concertgebouworkest stond, en die avond dan én Mahlers Vierde symfonie én Das Lied von der Erde dirigeert. Ik heb een brief ontvangen waarin wordt aangekondigd dat pas medio oktober bekend wordt of mijn aanvraag toegewezen is...
Op deze muzieklog volgen beschrijvingen van al die 42 concerten en opera's.

23 augustus 2006

Rachmaninov & Sjostakovitsj

Vandaag tijdens mijn periodieke trainingsuur op de spinbike via de iPod de Tweede symfonie van Rachmaninov beluisterd, in de prachtige uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy. Ik bezit die uitvoering (tezamen met de symfonieën 1 en 3) al meer dan tien jaar, en had dit stuk zeker al een jaar of drie niet meer gehoord. Ik heb er dubbele gevoelens bij: het bevat prachtige momenten (het eerste deel is het sterkst), maar het is ook te voorspelbaar. In het langzame deel beslaat de afronding ongeveer de helft van het deel, en in het slotdeel legt Rachmaninov in de eerste vier minuten al zijn kaarten op tafel, waarna er geen verrassingen meer komen. Aan de andere kant: de symfonie luistert lekker weg en zit vakkundig in elkaar. In de eerste helft van de jaren tachtig was Ashkenazy meerdere malen te gast bij het KCO, en maakte er enkele schitterende opnames voor Decca, met name met werken van Rachmaninov. Naast deze drie symfonieën is er ook een sublieme opname van het Dodeneiland. En ja, zijn uitvoeringen van de vier pianoconcerten gedirigeerd door Haitink behoren tot de top. Het heeft me altijd verbaasd waarom hij sindsdien nooit meer bij het KCO heeft gedirigeerd. Ik heb hem wel twee keer live meegemaakt als dirigent van andere orkesten.

Vandaag ontving ik per post een aardig doosje cd's met alle symfonieën van Sjostakovitsj, uitgevoerd door acht verschillende orkesten gedirigeerd door Mariss Jansons. Dit doosje is momenteel voor een prikkie bij de Volkskrant te koop: 10 cd's voor € 34,95! Het zijn de EMI-opnames die Jansons tussen 1988 en 2005 maakte. Ik bezat al Jansons' opnames van de Zesde, Zevende en Negende, en ook de complete Decca-set met Haitink staat in mijn kast, maar voor deze spotprijs kon ik dit niet voorbij laten gaan. Jansons is een superieure Sjostakovitsj-dirigent, dus vooruit. Je kunt de aanbieding op de VK-website hier vinden (voor zolang als 't duurt).

21 augustus 2006

Statement

Dit wordt de derde poging om structureel mijn belevenissen met klassieke muziek op het web bij te houden en voor bezoekers het groeiende resultaat (hopelijk) een inspiratiebron te laten zijn cq een aanleiding om mij van tips te voorzien. Ik zal later eens vertellen hoe de klassieke muziek in mijn leven kwam, maar feit is dat het voor mij niets minder dan een primaire levensbehoefte is. Ik luister dagelijks naar klassieke muziek en bezoek ieder seizoen gemiddeld zo'n 40 concerten en operavoorstellingen.

Ik verzamelde sinds mijn zestiende klassieke platen; sinds halverwege jaren tachtig cd's (waarna de platen zijn vervangen). Daarvan bezit ik er momenteel een onbekend aantal - het zullen er vele honderden/een paar duizend zijn. Een klein jaar geleden ontdekte ik het wonder van de iPod, en daarop draag ik nu zo'n 11 dagen à 24 uur muziek bij me, overgezet van die cd's; ik ben daarmee net over de helft van de beschikbare ruimte van dit superieure apparaatje gevorderd!



Op deze Klassieke-Muzieklog zal ik trouw verslag doen van alle concerten en operavoorstellingen die ik bezoek. Aanstaande vrijdag start 'mijn' seizoen met een concert waarop ik me al weken verheug: Mariss Jansons dirigeert dan bij het Koninklijk Concertgebouworkest de Eerste symfonie van Mahler. Na zijn fenomenale lezingen van diens Zesde symfonie anderhalf jaar geleden zijn mijn verwachtingen hooggespannen! Ik woonde daarvan toen twee keer een uitvoering bij, en die staan nog in mijn geheugen gegrift. Het KCO heeft sinds een paar jaar een eigen cd-label, waarop memorabele live-uitvoeringen worden uitgebracht. De dubbel-cd van deze uitvoering van Mahlers Zesde vind ik de beste uit mijn verzameling. (Laat ik 'm nu even niet kunnen vinden; het is zo'n puinhoop in mijn cd-kast dat hij waarschijnlijk ergens achter gevallen moet zijn.) Ik zal het hoesje daarvan binnenkort hier alsnog plaatsen, want momenteel heeft de server van deze weblog vreemde kuren.

04 augustus 2006

Opera's



ADAMS:
Doctor Atomic, DNO 25-06-2007

BARTÓK: Hertog Blauwbaards Burcht, concertant, 06-12-2018
BEETHOVEN: Fidelio, Opern Zürich, 11-10-2008

BERG: Lulu, DNO 01-06-2015
BIZET: Carmen DNO 15-06-2009
BIZET: Carmen DNO 22-06-2009
BERLIOZ: Les Troyens, DNO 04-04-2010
BERLIOZ: Les Troyens, DNO 12-04-2010
BERLIOZ: Les Troyens, DNO 25-04-2010

BERLIOZ: Benvenuto Cellini, DNO 09-05-2015
BERLIOZ: Benvenuto Cellini, DNO 28-05-2015
BORODIN: Prins Igor, DNO 17-02-2017

CAVALLI: Ercole amante, DNO 28-01-2009

DEBUSSY:
Pelléas et Mélisande, concertant 24-06-2007
DEBUSSY: Pelléas et Mélisande, DNO 12-06-2019
DONIZETTI:
Lucia di Lammermoor, DNO 26-11-2007
DONIZETTI: Lucia di Lammermoor, DNO 30-03-2014
DONIZETTI: I Puritani, DNO 17-02-2009
DONIZETTI: L’elisir d’amore, DNO 30-06-2010

DUKAS: Ariane et Barbe-Bleu, concertant 01-05-2010

GOUNOD: Faust, DNO 25-05-2014

GLUCK: Iphigénie en Aulide & Iphigénie en Tauride, DNO 10-09-2011

HALÉVY: La juive, DNO 08-09-2009
HALÉVY: La juive, DNO 30-09-2009
HÄNDEL:
Hercules, DNO 01-05-2007
HÄNDEL: Deidamia, DNO 15-03-2012
HÄNDEL: Deidamia, DNO 27-03-2012
HÄNDEL: Alcina, DNO 25-02-2015
HÄNDEL: Ariodante, DNO 20-01-2016

JANÁCEK: De zaak Makropulos, DNO 18-05-2009

KORNGOLD: Die tote Stadt, Nederlandse Reisopera 30-01-2019

LEONCAVALLO: Pagliacci, Royal Opera Covent Garden 13-12-2015
LEONCAVALLO: Pagliacci, DNO 05-09-2019
LEONCAVALLO: Pagliacci, DNO 21-09-2019

MASCAGNI: Cavalleria Rusticana, Royal Opera Covent Garden 13-12-2015
MASCAGNI: Cavalleria Rusticana, DNO 05-09-2019
MASCAGNI: Cavalleria Rusticana, DNO 21-09-2019
MESSIAEN: Saint Francois d'Assise, DNO, 01-06-2008
MOESSORGSKI:
Boris Godoenov, DNO, 29-09-2008
MOESSORGSKI: Boris Godoenov, DNO, 28-10-2008

MOESSORGSKI: Boris Godoenov, concertant 08-09-2018
MOESSORGSKI: Chovansjtsjina, DNO 27-02-2016
MOESSORGSKI: Chovansjtsjina, DNO 27-02-2016
MONTEVERDI:
Il ritorno d'Ulisse in patria, DNO 01-10-2007
MONTEVERDI: Orfeo, DNO 06-09-2014
MOZART:
Così fan tutte, DNO 21-11-2006
MOZART:
Le nozze di Figaro, DNO 19-12-2006
MOZART: Le nozze di Figaro, DNO 18-01-2010
MOZART:
Don Giovanni, DNO 03-01-2007
MOZART: Don Giovanni, DNO 07-05-2016
MOZART: Don Giovanni, DNO 29-05-2016
MOZART:
Die Entführung aus dem Serail, DNO 05-02-2008
MOZART: Die Zauberflöte, DNO 21-12-2012
MOZART: Die Zauberflöte, DNO 06-03-2015
MOZART: La clemenza di Tito, DNO 24-05-2018

OFFENBACH: Les contes d'Hoffmann, DNO 03-06-2018

PROKOFIEV: De speler DNO 17-12-2013

PUCCINI: La fanciulla del West DNO 02-12-2009
PUCCINI: La fanciulla del West DNO 28-12-2009
PUCCINI: Turandot, DNO 30-05-2010

PUCCINI: La bohème, DNO 19-12-2014
PUCCINI: La bohème, Royal Opera Covent Garden 30-05-2015
PUCCINI: Madama Butterfly, concertant 16-01-2016
PUCCINI: Manon Lescaut, DNO 10-10-2016
PUCCINI: Manon Lescaut, DNO 28-10-2016
PURCELL: Dido and Aeneas DNO 06-10-2009

RAMEAU:
Castor et Pollux, DNO 21-01-2008
RASKATOV: A dog's heart, DNO 30-04-2017
RIMKSY-KORSAKOV: De legende van de onzichtbare stad Kitesj, DNO 17-02-2012
ROSSINI: Guillaume Tell Opera concertant 12-12-2009

ROSSINI: Guillaume Tell, DNO 15-02-2013
ROSSINI: Il turco in Italia, DNO 06-04-2012
ROSSINI: Il turco in Italia, DNO 29-04-2012
ROSSINI: Il viaggio a Reims, DNO 20-01-2015
ROSSINI: Il viaggio a Reims, DNO 29-01-2015
ROSSINI: Il viaggio a Reims, DNO 03-02-2015
ROSSINI: Il viaggio a Reims, DNO 08-02-2015
ROSSINI: Il barbiere di Siviglia, DNO 28-11-2018
ROSSINI: Il barbiere di Siviglia, DNO 02-12-2018
ROSSINI: La Cenerentola, DNO 06-12-2019
ROSSINI: Semiramide, concertant 01-02-2020

SCHREKER:
Die Gezeichneten, DNO 06-06-2007
SCHREKER: Der Schatzgräber, DNO 04-09-2012
R. STRAUSS:
Capriccio, DNO 05-09-2006
R. STRAUSS: Daphne, DNO 29-11-2007
R. STRAUSS: Die Frau ohne Schatten, DNO 01-09-2008
R. STRAUSS:
Die Frau ohne Schatten, DNO 16-09-2008
R. STRAUSS:
Die Frau ohne Schatten, DNO 23-09-2008
R. STRAUSS: Elektra Opera Spanga 20-08-2009
R. STRAUSS: Elektra, De Munt Brussel 29-01-2011
R. STRAUSS: Elektra, DNO 16-10-2011
R. STRAUSS: Salome DNO 16-11-2009
R. STRAUSS: Salome DNO 05-12-2009

R. STRAUSS: Salome DNO 09-06-2017
R. STRAUSS: Salome DNO 02-07-2017
R. STRAUSS: Der Rosenkavalier, DNO 23-05-2011

R. STRAUSS: Der Rosenkavalier, DNO 05-09-2015
R. STRAUSS: Arabella, DNO 17-04-2014
R. STRAUSS: Arabella, DNO 02-05-2014

TSJAIKOVSKI: Jevgeni Onegin, DNO 20-06-2011
TSJAIKOVSKI: Jevgeni Onegin, DNO 10-07-2011

TSJAIKOVSKI: Jevgeni Onegin, Opera de Paris 25-05-2017
TSJAIKOVSKI: Pique Dame, DNO 09-06-2016
TSJAIKOVSKI: Pique Dame, DNO 03-07-2016

VERDI:
Un ballo in maschera, DNO 10-04-2008
VERDI:
Un ballo in maschera, DNO 19-04-2008
VERDI: La traviata, DNO 09-04-2009
VERDI: La traviata, Deutsche Oper Berlin 01-05-2009

VERDI: La traviata, DNO 17-05-2013
VERDI: La traviata, DNO 26-05-2013
VERDI: Les vepres siciliennes, DNO 26-09-2010

VERDI: Don Carlo, DNO 07-05-2012
VERDI: Don Carlo, DNO 25-05-2012
VERDI: Don Carlo, DNO 30-05-2012
VERDI: Falstaff, DNO 19-06-2014
VERDI: Falstaff, DNO 30-06-2014
VERDI: MacBeth, DNO 06-04-2015
VERDI: Il trovatore, DNO 08-10-2015
VERDI: Il trovatore, DNO 01-11-2015
VERDI: Aida, Arena di Verona 27-08-2017
VERDI: Aida, Arena di Verona 22-07-2018
VERDI: La forza del destino, DNO 09-09-2017
VERDI: La forza del destino, DNO 16-09-2017
VERDI: Simone Boccanegra, Teatro alla Scala 04-03-2018
VERDI: Nabucco, concertant 13-04-2019
VERDI: Nabucco, DNO 27-01-2020
VERDI: Nabucco, DNO 05-02-2020
VERDI: Ernani, Opera Lissabon 16-06-2021

WAGNER:
Tannhäuser, DNO 26-02-2007
WAGNER:
Tristan und Isolde, concertant 07-09-2007
WAGNER:
Tristan und Isolde, DNO 21-05-2008
WAGNER: Tristan und Isolde, Opern Zürich 10-10-2010

WAGNER: Tristan und Isolde, concertant 12-09-2015
WAGNER; Tristan und Isolde, DNO 02-02-2018
WAGNER; Tristan und Isolde, DNO 10-02-2018
WAGNER:
Parsifal, Royal Opera Covent Garden 15-12-2007
WAGNER: Parsifal, concertant 11-12-2010

WAGNER: Parsifal, DNO 12-06-2012
WAGNER: Parsifal, DNO 15-06-2012
WAGNER: Parsifal, DNO 28-06-2012
WAGNER; Parsifal, DNO 06-12-2016
WAGNER; Parsifal, DNO 15-12-2016
WAGNER: Parsifal, Wiener Staatsoper 21-04-2019
WAGNER:
Lohengrin, concertant, 02-02-2008
WAGNER: Lohengrin, DNO 20-11-2014
WAGNER: Lohengrin, DNO 26-11-2014
WAGNER: Lohengrin, concertant 18-12-2015
WAGNER: Die Meistersinger von Nürnberg, concertant, 07-02-2009

WAGNER: Die Meistersinger von Nürnberg, DNO 07-06-2013
WAGNER: Die Meistersinger von Nürnberg, DNO 13-06-2013
WAGNER: Der fliegende Holländer, DNO 28-02-2010

WAGNER: Das Rheingold, DNO 15-11-2012
WAGNER: Das Rheingold, DNO 30-11-2012
WAGNER: Die Walküre, DNO 20-04-2013
WAGNER: Die Walküre, DNO 12-05-2013
WAGNER: Die Walküre, DNO 16-11-2019
WAGNER: Die Walküre, DNO 24-11-2019
WAGNER: Die Walküre, DNO 04-12-2019
WAGNER: Siegfried, DNO 12-09-2013
WAGNER: Götterdämmerung, DNO 21-11-2013
WAGNER: Tannhäuser, DNO 18-04-2019
WAGNER: Tannhäuser, DNO 01-05-2019


03 augustus 2006

Solisten

ABRAGIMOVA, Alina: 28-03-2019 KCO/Gardiner
AIMARD, Pierre-Laurent: 06-12-2018 KCO/Harding
AIMARD, Pierre-Laurent: 19-01-2020 KCO/Nelsons
ANDERSZEWSKI, Piotr: 11-01-2007 KCO/Gilbert
ANDSNES, Leif Ove: 08-11-2006 London Symphony Orchestra/Gardiner
ANDSNES, Leiv Ove: 02-02-2011 KCO/Jansons

ARGERICH, Martha: 29-01-2018
AX, Emanuel: 21-09-2006 KCO/Saraste
AX, Emanuel: 15-12-2011 KCO/Haitink
AX, Emanuel: 20-10-2011 KCO/Jansons

AX, Emanuel: 18-09-2013 KCO/Jansons
AX, Emanuel: 21-11-2014 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
AX, Emanuel: 16-11-2016 KCO/Bychkov
AX, Emanuel: 28-02-2019 KCO/Fischer

BARENBOIM, Daniel: 27-05-2011 KCO/Jansons
BARTOLI, Cecilia: 10-06-2008 Kammerorchester Basel/Schröder

BATIASHVILI, Lisa: 23-12-2012 KCO/Jansons
BATIASHVILI, Lisa: 16-03-2017 KCO Nesterowicz
BELL, Joshua: 07-01-2011 KCO/Bychkov
BEZUIDENHOUT, Kristian: 28-06-2009 Mullova/Wispelwey/Bezuidenhout
BEZUIDENHOUT, Kristian: 19-08-2010 KCO/Koopman

BEZUIDENHOUT, Kristian: 06-12-2012 KCO/Gardiner
BEZUIDENHOUT, Kristian: 15-5-2015 KCO/De Vriend
BEZUIDENHOUT, Kristian: 21-08-2015 KCO/Harding
BEZUIDENHOUT, Kristian: 19-11-2016 Orchestre Révolutionnaire et Romantique/Gardiner
BEZUIDENHOUT, Kristian: 18-01-2017 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
BEZUIDENHOUT, Kristian: 26-01-2018 KCO
BISS, Jonathan: 20-11-2009 KCO/Elder
BISS, Jonathan: 10-11-2011 KCO/Ticciati
BLAZE, Robin: 21-12-2009, Kammerorchester Basel/Goodwin

BOLLANI, Stefano: 27-04-2013 KCO/Chailly
BOSTRIDGE, Ian: 28-09-2012 KCO/Morlot
BRALEY, Frank: 21-02-2012 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
BRAUTIGAM, Ronald: 07-08-2009
BRAUTIGAM, Ronald: 09-08-2009

BRONFMAN, Yefim: 13-04-2007 KCO/Blomstedt
BRONFMAN, Yefim: 23-01-2008 KCO/Jansons
BRONFMAN, Yefim: 28-10-2009 WDR Sinfonieorchester Köln/Bychkov
BRONFMAN, Yefim: 15-10-2010 KCO/Sokhiev

BRONFMAN, Yefim: 22-08-2013 KCO/Gatti
BRONFMAN, Yefim: 06-02-2014 KCO/Gimeno
BRONFMAN, Yefim: 29-03-2017 KCO/Nelsons
BRONFMAN, Yefim: 01-11-2018 KCO/Herreweghe

CALLEJA, Joseph: 25-08-2013 KCO/Pappano
CAPUCON, Gauthier: 21-02-2012 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
CAPUCON, Gauthier: 27-11-2013 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
CAPUCON, Gauthier: 13-11-2015 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
CAPUCON, Gauthier: 25-01-2020 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Gergiev
CAPUCON, Renaud: 21-02-2012 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
CAPUCON, Renaud: 27-11-2013 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
CHEN, Ray: 22-05-2018 London Symphony Orchestra/Tilson Thomas
COLLARD, Jean-Philippe: 11-09-2007 Philharmonia Orchestra/Dutoit
COLLI, Federico12-07-2015 Philharmonie Zuid-Nederland/Spanjaard

DANIELS, Charles: 08-03-2008 Nederlands Kamerorkest/Davis
DIDONATO, Joyce: 13-08-2019: National Youth Orchestra of the USA/Pappano
DOESELAAR, Van, Leo: 09-11-2007 KCO/Benjamin
DOESELAAR, Van, Leo: 28-08-2008 KCO/Jansons

DOESELAAR, Van, Leo: 04-07-2015
DOESELAAR, Van, Leo: 12-07-2015 Philharmonie Zuid-Nederland/Spanjaard
DOESELAAR, Van, Leo: 30-07-2017
DOESELAAR, Van, Leo: 08-07-2018
DOESELAAR, Van, Leo: 28-07-2019
DUSSMANN, Silvana: 03-3-2007 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Gergiev

ESCHKENAZY, Vesko: 25-08-2006 KCO/Jansons
ESCHKENAZY, Vesko: 15-05-2014 KCO/Luisi
ESCHKENAZY, Vesko: 09-03-2016 KCO/Harding

FAUST, Isabelle: 11-11-2015 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
FAUST, Isabelle: 03-05-2017 KCO/Chung
FAUST, Isabelle: 21-11-2018 KCO/Herreweghe
FAUST, Isabelle: 11-12-2019 KCO/Fischer
FELLNER, Till: 15-09-2010 KCO/Haitink

FERSCHTMAN, Liza: 14-01-2008 NedPho/Kreizberg
FLEMING, Renée: 25-10-2010 Münchner Philharmoniker/Thielemann
FRAY, David: 28-04-2010 KCO/Masur

FRITSCH, Anett: 23-08-2018 KCO/Honeck
FORBIS, Clifton
: 20-02-2008 KCO/Haitink

FRITZ, Burkhard: 12-04-2013 KCO/Jansons
FURLANETTO, Ferrucio: 25-08-2010 KCO/Jansons

FURLANETTO, Ferrucio: 25-12-2012 KCO/Jansons

GABETTA, Sol: 01-12-2011 KCO/Valcuha

GABETTA, Sol: 25-08-2016 KCO/Gatti
GARANCA, Elina: 01-02-2007 KCO/Jansons
GAVRYLYUK, Alexander: 21-05-2010 KCO/Pletnev

GAVRYLYUK, Alexander: 02-10-2014 KCO/Schønwandt
GERHAHER, Christian: 23-04-2008 KCO/Harnoncourt
GERHAHER, Christian: 31-08-2010 Gustav Mahler Jugendorchester/Blomstedt
GERHARDT, Alban: 26-09-2009 KCO/Järvi

GERSTEIN, Kirill: 28-01-2016 KCO/Bychkov
GERSTEIN, Kirill: 17-09-2020 KCO/Bychkov
GILCHRIST, James: 01-04-2007 KCO/Norrington
GILCHRIST, James: 21-12-2009 Kammerorchester Basel/Goodwin

GLUZMAN, Vadim: 08-03-2018 KCO/Chailly
GOERNE, Matthias: 12-02-2016 KCO/Honeck
GOERNE, Mathias: 08-06-2017 Staatskapelle Dresden/Harding
GOERNER, Nelson: 28-09-2008 Orkest vd 18e eeuw/Brüggen
GOODE, Richard: 07-03-2008 KCO/Fischer

GOODE, Richard: 15-03-2015
GÜRA, Werner: 23-04-2008 KCO/Harnoncourt

HADELICH, Augustin: 09-02-2017 KCO/Gilbert
HALLENBERG, Ann: 02-03-2017 KCO/Gardiner
HAMPSON, Thomas: 19-03-2015 KCO/Jansons
HARDENBERGER, Hakan: 19-01-2020 KCO/Nelsons
HARRELL, Lynn: 07-04-2011 KCO/Morlot
HARTEROS, Anja: 25-12-2011 KCO/Haitink

HARTEROS, Anja: 11-10-2012 KCO/Bloch
HÖFELE, Simon: 07-02-2015 KCO/Bychkov
HOLL, Robert: 08-03-2008 Nederlands Kamerorkest/Davis
HOLL, Robert: 07-02-2009 Radio Philharmonisch Orkest/Van Zweden

HOOGEVEEN, Godfried: 10-01-2008 KCO/Behlohlávek
HORSCH, Gregor: 23-10-2014 KCO/Nelsons

JANSEN, Janine: 17-04-2009 KCO/Oramo
JANSEN, Janine: 28-01-2010 KCO/Jansons

JANSEN, Janine: 08-02-2012 KCO/Chung
JANSEN, Janine: 06-03-2013 KCO/Dutoit
JANSEN, Janine: 13-02-2014 KCO/Heras-Casado
JANSEN, Janine: 16-09-2015 KCO/Nelsons
JANSEN, Janine: 10-01-2018 KCO/Gatti
JANSEN, Janine: 29-01-2016
JANSEN, Janine: 19-12-2018 KCO/Gergiev
JAROUSSKY, Philippe: 07-11-2015 Les Arts Florissants/Christie
JULIEN-LAFERRIÈRE, Victor: 02-10-2019 KCO/Gergiev
JUSSEN, Arthur: 31-10-2012 KCO/De Vriend
JUSSEN, Lucas: 31-10-2012 KCO/De Vriend

KARTTUNEN, Anssi: 26-09-2008 KCO/Knussen

KASAROVA, Vesselina: 14-11-2014 KCO/Ticciati
KAUFMANN, Jonas: 04-06-2017 Residentie Orkest/Rieder
KAVAKOS, Leonidas: 08-01-2009 KCO/Gilbert

KAVAKOS, Leonidas: 20-10-2006 KCO/Fischer
KAVAKOS, Leonidas: 29-01-2008 Pittsburgh SO/Janowski
KAVAKOS, Leonidas: 16-03-2012 KCO/Gergiev
KAVAKOS, Leonidas: 29-08-2012 KCO/Jansons
KAVAKOS, Leonidas: 25-01-2013 KCO/Jansons
KAVAKOS, Leonidas: 13-01-2014 Wiener Philharmoniker/Chailly
KAVAKOS, Leonidas: 25-08-2014 KCO/Jansons
KAVAKOS, Leonidas: 15-10-2014
KAVAKOS, Leonidas: 02-04-2015 KCO/Gergiev
KERR, Alexander: 19-01-2007 KCO/Stenz
KOPATCHINSKAYA, Patricia: 26-05-2009 Orchestre des Champs-Elysées/Herreweghe

KOZENÁ, Magdalena: 24-06-2007 Orchestre National de France/Haitink
KOZENÁ, Magdalena: 13-03-2009 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Rattle
KOZENÁ, Magdalena: 26-08-2009 KCO/Jansons

KOZHUKHIN, Denis: 17-05-2017 KCO/Van Zweden
KREMER, Gidon: 14-12-2007 KCO/Jansons
KUUSISTO, Pekka: 29-09-2017 KCO/Manze

LABÈQUE, Katia & Maria: 05-02-2015 KCO/Bychkov
LAMSMA, Simone: 12-01-2012 KCO/Meister
LAMSMA, Simone: 15-06-2015 Nederlands Philharmonisch Orkest/Albrecht
LANG, Lang: 16-03-2007 KCO/Salonen
LANG, Lang: 30-09-2011 KCO/Harding
LANG, Petra: 06-03-2011 Budapest Festival Orchestra/Fischer

LARSSON, Anna: 07-11-2006 KCO/Haitink
LEIFERKUS, Sergei: 23-08-2012 KCO/Jansons
LENDVAI, Jozsef: 27-04-2011 Budapest Festival Orchestra/Fischer

LEWIS, Paul: 11-11-2012
LIBERMAN, Viktor: 18-12-1985 CO/Haitink
LORTIE, Louis: 08-11-2014 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Plasson
LOZAKOVITSJ, Daniel: 17-12-2019 Münchner Philharmoniker/Gergiev
LUGANSKY, Nikolai: 06-10-2006 KCO/Jurowski
LUPU, Radu: 08-04-2009 KCO/Fischer

LUPU, Radu: 03-06-2012
LUPU, Radu: 06-05-2016 KCO/Gimeno
LYMPANY, Moura: 11-12-1981 Limburgs SO/Trommer

MAISKY, Mischa: 29-01-2018
MARTINPELTO, Hillevi: 22-03-2007 KCO/Runnicles
MATSUEV, Denis: 08-02-2011 Orkest Mariinski Theater/Gergiev

MATSUEV, Denis: 17-12-2014 KCO/Jansons
MCCALL, Kersten: 20-03-2019 KCO/Hengelbrock
MELNIKOV, Alexander: 10-04-2018 MusicAeterna/Currentzis
MEYER, Sabine: 18-12-2007 Radio-Sinfonieorchester Stuttgart/Norrington
MØRK, Truls: 26-03-2014 KCO/Jansons
MULLOVA, Viktoria: 28-06-2009 Mullova/Wispelwey/Bezuidenhout

MUTTER, Anne-Sophie: 14-11-2007 KCO/Previn
MUTTER, Anne-Sophie: 04-03-2015 KCO/Nelsons
NAOURI, Laurent: 24-06-2007 Orchestra National de France/Haitink

NETREBKO, Anna: 30-5-2015 Royal Opera Covent Garden/Ettinger
NETREBKO, Anna: 25-05-2017 Opera de Paris/Gardner

ÖKRÖS, Oszkar, 25-05-2011 KCO/Fischer
OGRINTCHOUK, Alexei: 27-11-2008 KCO/Van Zweden

PERSSON, Miah: 23-04-2010 KCO/Fischer
PERSSON, Miah: 30-03-2011 KCO/Herreweghe

PIETERSON, George: 09-11-1985 CO/Harnoncourt
PERAHIA, Murray: 06-09-2008 Chicago Symphony Orchestra/Haitink
PERAHIA, Murray: 04-03-2009 KCO/Haitink

PERAHIA, Murray: 15-11-2015 Chamber Orchestra of Europe/Haitink
PETKOV, Miroslav: 17-09-2020 KCO/Bychkov
PIRES, Maria-Joao: 09-05-2008 KCO/Pinnock
PIRES, Maria Joao: 04-11-2009 KCO/Fischer
PIRES, Maria-Joao: 08-02-2010 London Symphony Orchestra/Gardiner

PIRES, Maria-Joao: 25-09-2013 Orchestra Mozart/Haitink
PLETNEV, Mikhail: 11-02-2018
PRESSLER, Menahem: 19-12-2013 KCO/Pinnock
PRESSLER, Menahem: 09-02-2016
PRUNARU, Liviu: 23-10-2014 KCO/Nelsons
PRUNARU, Liviu: 21-09-2017 KCO/Gatti

QUASTHOFF, Thomas: 05-02-2009 KCO/Jansons
QUEYRAS, Jean-Guihen: 26-03-2008 Boedapest Festival Orkest/Fischer

RANA, Beatrice:03-10-2018 KCO/Pinnock
REPIN, Vadim: 28-11-2007 KCO/Gatti
RIJEN, Jörgen van: 14-09-2007 KCO/Stenz
RIJEN, Jörgen van: 20-04-2017 KCO/Fischer
RÖSCHMANN, Dorothea: 16-10-2014 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Nézet-Séguin

SAMPSON, Carolyn: 21-12-2009 Kammerorchester Basel/Goodwin

SCHMID, Benjamin: 20-03-2014 Rotterdams Philharmonisch orkest/Gergiev
SCHWANEWILMS, Anne: 25-05-2007 KCO/Metzmacher
SCHWANEWILMS, Anne: 02-02-2008 Radio PhO/Zweden
SCHWANEWILMS, Anne: 06-09-2014 RadioPhO/Haitink
SHAHAM, Gil: 21-09-2007 KCO/Jansons
SHANI, Lahav: 28-08-2019 Rotterdams Philharmonisch Orkest
SITKOVETSKY, Dmitry: 08-06-2007 KCO/Jansons

SITKOVETSKY, Dmitri: 09-03-2012 KCO/Jansons
SKOVHUS, Bo: 22-03-2007 KCO/Runnicles

SMITH, Robert Dean: 07-11-2006 KCO/Haitink
SOKOLOV, Grigory, 17-03-2013
STOTIJN, Christianne: 25-12-2009 KCO/Haitink
STOTIJN, Christianne: 09-04-2010 KCO/Stenz

SUNDÉN, Andreas: 22-03-2012 KCO/Pinnock

TAO, Conrad: 11-10-2014 KCO/Nelsons
TETZLAFF, Christian: 13-10-2006 KCO/Graf
TETZLAFF, Christian: 21-11-2015 London Philharmonic Orchestra/Eschenbach
THIBAUDET, Jean-Yves: 19-06-2008 KCO/Jansons
THIBAUDET, Jean-Yves: 22-05-2009 KCO/Dudamel

THIBAUDET, Jean-Yves: 20-08-2014 KCO/Jansons
THIBAUDET, Jean-Yves: 03-12-2015 KCO/Bloch
THIBAUDET, Jean-Yves: 16-02-2016 KCO/Nelsons
THIBAUDET, Jean-Yves: 05-03-2020 KCO/Altinoglu
TILLING, Camilla: 15-06-2019 Radio Philharmonisch Orkest/Haitink
TOMLINSON, John: 20-02-2008 KCO/Haitink

TRIFONOV, Daniil: 09-05-2018 KCO/Gatti
TRPCESKI, Simon: 19-01-2009 Russisch Nationaal Orkest/Jurowski

TRPCESKI, Simon: 23-05-2014 KCO/Bringuier

UCHIDA, Mitsuko: 27-06-2007 KCO/Jansons
UCHIDA, Mitsuko: 21-12-2011 KCO/Haitink
UCHIDA, Mitsuko: 13-12-2018 KCO/Haitink

VILLAZON, Rolando: 28-03-2008 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Rizzi

VOGT, Klaus Florian: 02-02-2008 Radio PhO/Zweden
VOGT, Klaus Florian: 05-02-2009 KCO/Jansons

VOGT, Klaus Florian: 18-12-2015 KCO/Elder
VOGT, Lars: 05-10-2007 KCO/Harding
VOGT, Lars: 14-07-2010 Schumann, Schubert

VOGT, Lars: 19-03-2014 KCO/Jansons
VOLODOS, Arcadi: 04-04-2007 KCO/Pletnev

WANG, Yuja: 03-10-2010 KCO/Gatti

WANG, Yuja: 17-09-2014 KCO/Jansons
WANG, Yuja: 15-10-2014
WANG, Yuja: 13-09-2015 San Fransisco Symphony Orchestra/Tilson Thomas
WANG, Yuja: 28-10-2015 KCO/Gimeno
WANG, Yuja: 09-05-2017 Orchestra dell’Accademia Mazionale di Santa Cecilia/Pappano
WERBA, Markus: 25-02-2016 KCO/Viotti
WESSELING, Maria Riccarda: 09-06-2010 KCO/Zinman
WESTBROEK, Eva-Maria: 20-02-2008 KCO/Haitink
WESTBROEK, Eva-Maria: 25-12-2010 KCO/Jansons

WESTBROEK, Eva-Maria: 12-04-2013 KCO/Jansons
WESTBROEK, Eva-Maria: 13-12-2015 Royal Opera Covent Garden/Papano
WESTBROEK, Eva-Maria: 29-06-2016 Rotterdams Philharmonisch Orkest/Albrecht
WESTBROEK, Eva-Maria: 10-10-2016 DNO/Joel
WESTBROEK, Eva-Maria: 28-10-2016 DNO/Joel
WESTBROEK, Eva-Maria: 04-06-2017 Residentie Orkest/Rieder
WESTBROEK, Eva-Maria: 09-09-2017 DNO/Mariotti
WESTBROEK, Eva-Maria: 16-09-2017 DNO/Mariotti
WESTBROEK, Eva-Maria: 26-10-2017 KCO/Jansons
WESTBROEK, Eva-Maria: 21-06-2018 KCO/Gatti
WISPELWEY, Pieter: 28-06-2009 Mullova/Wispelwey/Bezuidenhout
WISPELWEY, Pieter: 26-07-2009

WOUDENBERG, Laurens: 22-04-2016 KCO/Welser-Möst

ZIMERMAN, Krystian: 17-09-2008 KCO/Jansons

ZIMERMAN, Krystian: 23-04-2014 KCO/Jansons
ZIMERMAN, Krystian: 15-06-2014
ZIMERMAN, Krystian: 02-06-2019
ZIMERMAN, Krystian: 11-10-2020 KCO/Gimeno
ZIMMERMANN, Frank-Peter: 17-03-2010 KCO/Haitink

ZIMMERMANN, Frank-Peter: 27-08-2012 Gustav Mahler Jugendorchester/Gatti
ZIMMERMANN, Frank-Peter: 28-03-2014 KCO/Jansons
ZIMMERMANN, Frank-Peter: 23-04-2014 KCO/Jansons
ZIMMERMANN, Frank-Peter: 02-11-2017 KCO/Gatti
ZIMMERMANN, Tabea: 11-12-2019 KCO/Fischer
ZNAIDER, Nikolai: 12-10-2007 KCO/Jurowksi
ZNAIDER, Nikolai: 30-08-2008 Gustav Mahler Jugendorchester/Davis
ZNAIDER, Nicolaj: 06-05-2010 KCO/Jurowski

ZNAIDER, Nikolaj: 19-05-2016 KCO/Gergiev