11 januari 2008

Concert 10 januari 2008


Donderdag 10 januari 2008, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Jiří Bĕlohlávek
Godfried Hoogeveen, cello

Dvorák: Celloconcert
Smetana: De Moldau
Janácek: Sinfonietta

Eindelijk dan eens De Moldau door het KCO, dat is pure weelde. Ik vind het een ijzersterk muziekstuk; vooral het dromerige middengedeelte is meer dan prachtig. En Smetana heeft goed naar Wagner geluisterd. Bĕlohlávek ken ik van een prachtige cd-opname van het Stabat Mater van Dvorák op Chandos, en nu dan zijn debuut bij het KCO. Een geslaagd optreden; hij had het orkest strak in de hand, maar liet het vooral gedreven muziekmaken. De Sinfonietta hoorde ik überhaupt voor het eerst. Ik ben er niet kapot van. Het geniale Celloconcert van Dvorák kreeg een verdienstelijke uitvoering door de solocellist van het orkest, maar eerlijk gezegd niet meer dan dat. Geen topconcert, maar wel een fraai programma.

6 Comments:

Anonymous Leen Roetman said...

Ik vind de Sinfonietta van Jánacek een bijzonder muziekstuk. Negen extra trompetten (in C)!
Ik hoorde het stuk eind november door het RphO als lunchconcert (abominabel) en als avondconcert met ook Vysherad uit de Moldau, Dvorak´s Slavische dansen (selectie) en vioolromance. Dat was een heel aardig Promenadeconcert.

Janácek is een van mijn favoriete (opera)componisten en ik verheug me op de reprise van Kat´a Kabanová in de regie van Willy Decker. (Ik ga twee keer met twee verschillende groepen vrienden... ik ontpop mij als een grote opera promotor :-)

Alle opera´s én de Sinfonietta van Leos Janácek uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker olv Charles Mackerras zijn in één (Decca) box verkrijgbaar (9 CD). Aanbevolen!

11 januari, 2008 22:22  
Anonymous Anoniem said...

Correctie: Vysherad uit Má Vlast natuurlijk! Má vlast mogen ze ook wel eens in zijn geheel uitvoeren! (LR)

11 januari, 2008 22:40  
Anonymous Anoniem said...

Volgende week (22 januari) verschijnt de zelden uitgevoerde en opgenomen opera van Janácek ´The Excursions of Mr Broucek´op DG olv Jirí Belohlávek (de nieuwe Janácek specialist?).
Ik denk dat ik die wel zal aanschaffen! (LR)

12 januari, 2008 16:07  
Anonymous Anoniem said...

De Sinfonietta is een geweldig stuk, het kan niet anders of het werd niet geinspireerd uitgevoerd, anders maak je zo'n opmerking niet

13 januari, 2008 11:15  
Anonymous Anoniem said...

en inderdaad, het KCO zou Ma Vlast wel eens compleet mogen uitvoeren, het is een geweldig stuk als het door een bevlogen dirigent wordt uitgevoerd! Onbegrijpelijk dat iemand als Charles Mackerras niet wordt uitgenodigd!

13 januari, 2008 11:16  
Anonymous Anoniem said...

De Sinfonieta wordt als een van de grote 20e eeuwse orkestwerken beschouwd. Ik vond het een verpletterende uitvoering door het KCO. Misschien een vertekende indruk omdat ik vlak achter de (extra) trompetten op het podium zat? Nee, de volgende avond in de zaal vond ik de uitvoering opnieuw groots (evenals de "Moldau" overigens).(WHM)

18 januari, 2008 13:11  

Een reactie posten

<< Home