21 september 2007

Concert 11 september 2007


Dinsdag 11 september 2007, Concertgebouw Amsterdam
Philharmonia Orchestra o.l.v. Charles Dutoit
Jean-Philippe Collard, piano

Debussy: Jeux
Ravel: Pianoconcert in G
Debussy: Images
Ravel: La valse

Natuurlijk eerst de teleurstelling: Martha Argerich kwam niet en werd vervangen door Collard. Ik had gehoopt dat het spelen met haar ex Dutoit de kans op afzeggen door Argerich zou minimaliseren, maar helaas. Bij Argerich is het steeds fifty-fifty; ik hoorde haar drie keer live en steeds onvergetelijk. Echter: ik kocht het losse kaartje toch ook voor Dutoit en het programma. En ja: het werd een prachtig concert. Dutoit dirigeerde eind jaren tachtig en begin jaren negentig een aantal malen bij het KCO, en ik vond hem toen steeds een intrigerende dirigent. Waarom hij sindsdien niet meer terugkeert...? Na deze avond een nog belangrijker vraag, want naast Haitink is hij de beste Debussy-dirigent, en sowieso de beste Ravel-dirigent. De sfeer in Jeux en de Images: fantastisch intiem en subtiel. De begeleiding van het concert in G van Ravel: spits en virtuoos. De gekte en onstuimigheid van La valse: haarscherp getroffen en krachtig gespeeld. Naast dit alles: Dutoit is een leuke dirigent om naar te kijken. Hij zwaait en accentueert dat het een aard heeft; orkestleden hoeven niet te oefenen, ze kunnen blindvaren op wat Dutoit aangeeft. Zijn grandioze Ravel- en Debussy-cd's zijn tijdloos; in de zaal biedt hij dezelfde kwaliteit. Het Philharmonia is veel beter dan het Israëlische orkest van de vorige avond. Dit ensemble had in tegenstelling tot gisteren meer recht op een plek in de serie Wereldberoemde symfonieorkesten!

1 Comments:

Anonymous Leen Roetman said...

Het RphO laat mij vandaag weten dat Charles Dutoit zijn concerten met het RphO in januari heeft moeten afzeggen, evenals een groot aantal lopende verplichtingen elders.
Charles Dutoit is dit jaar door twee grote orkesten benoemd tot chef-dirigent en artistiek directeur (Philadelphia Orchestra en het Royal Philharmonic Orch.) en wil zich hierop goed kunnen voorbereiden.

Het RphO heeft ´de best denkbare vervanger´weten te vinden: Yan Pascal Tortelier. ´Vooral in het Franse repertoire is Tortelier onovertroffen´ aldus het RphO.
Op het programma staan Berlioz (Ouverture Le carnaval romain), Lalo (Symphonie espagnole met Vadim Repin), Debussy (Prélude à l'après-midi d'un faune) en
Moesorgski Schilderijen van een tentoonstelling (Ravel).
Ik ben benieuwd !

27 september, 2007 21:06  

Een reactie posten

<< Home