01 december 2007

Opera 29 november 2007


Donderdag 29 november 2007, Muziektheater Amsterdam
De Nederlandse Opera

R. Strauss: Daphne

Daphne - Juanita Lascarro
Leukippos - Rainer Trost
Apollo - Scot MacAllister
Peneios - Frode Olsen
Gaea - Birgit Remmert
Koor van de Nederlandse Opera
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Ingo Metzmacher

Première van een fantastische nieuwe productie. Ik kende de opera niet, ook al heb ik de Böhm-opname in de kast staan. Het is een prachtig feeëriek werk dat boeit van begin tot eind. Vaak wordt alleen het slot geroemd, maar ook andere delen zijn bijzonder fraai. Die geweldige laag gezongen monoloog van Gaea bijvoorbeeld! Peter Konwitschny tekende voor de regie, en hij plaatste de handeling in een wereld van dronkenschap en verval. Geweldig begin, met de koorleden als schaapjes, en het voortdurende gewankel van de feestgangers was een prachtig gezicht. De transformatie van Daphne in een boom is een scenisch hoogtepunt. Daarna projecteerde Konwitschny een aantal beelden uit de nazi-tijd; daarna de kop van Richard Strauss. Zijn boodschap leverde hem na afloop veel boegeroep op. Je kunt je afvragen of die foto's nodig waren, maar als geheel een prachtige productie, bovendien goed gezongen en gespeeld.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Deze regie was voor mij echt een stap te ver. De beelden uit de nazi-tijd en daarna een foto van Richard Strauss. Ik kon dit niet anders interpreteren dan: u heeft zojuist anderhalf uur geluisterd naar de muziek van een nazi.
Ik heb het programmaboek er nog even op nagelezen en dat is was deze ex-DDR regisseur (laat ik hem ook eens in de ´verdachte´ hoek plaatsen) ook aan het licht denkt te brengen: hoewel Strauss een opera wilde componeren die teruggreep op de oude Grieken, heeft hij zich onbewust toch geassimileerd met het nationaal-socialisme omdat het ´kunstwerk intelligenter is dan zijn maker´. Wat een belediging van een van de grootste operacomponisten. Dit regisseurstheater kan mij gestolen worden!

Hoe je een aan Apollo ontsnappende Daphne in een laurierboom transformeert zag ik dit weekend in Rome in de Galleria Borghese in Bernini´s fabelachtige beeld Apollo en Daphne!
(Leen Roetman)

04 december, 2007 01:00  
Anonymous CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

08 december, 2007 13:46  
Anonymous Ruurd van der Weg, Uithoorn said...

Afgelopen zaterdag 29 december naar Daphne geweest. Ben het helemaal met je eens, dat het een prachtige voorstelling is. De puurheid/zuiverheid van Daphne tegenover de haar omringende liederlijkheid komt mooi uit de verf. De foto's van de nazi's en van Strauss himself aan het eind hoefden van mij ook niet. Ik heb ze maar geïnterpreteerd als een (profetische) waarschuwing: diezelfde zuiverheid (gesymboliseerd in de maagdelijke Daphne) kan levensgevaarlijk worden als het leidt tot een verabsoluteerd en dodelijk wij-zij-denken (zuiverheid van ras, natie, godsdienst e.d.).

31 december, 2007 14:46  

Een reactie posten

<< Home