05 juni 2010

Opera 30 mei 2010


Zondag 30 mei 2010, Muziektheater Amsterdam
De Nederlandse Opera

Puccini: Turandot

Turandot - Lise Lindstrom
Calaf - Lance Ryan
Liù - Ana Maria Martinez
Timur - Mario Luperi
Koor van de Nederlandse Opera, Kinderkoor De Kickers
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin

Deze uitvoering uit mijn zondagmiddagabonnement bij DNO vormde meteen de laatste van de voorstellingenreeks; ik had al binnen een paar minuten na het begin spijt dat ik geen los kaartje voor een eerdere voorstelling had gekocht, want hier gebeurde iets bijzonders. In 2002 dirigeerde Chailly het KCO in deze oogstrelende productie van Nikolaus Lehnhoff, maar ondanks de orkestrale pracht vond ik het geheel toen wat tegenvallen door de weinig opmerkelijke zangers. En deze opera staat of valt met zangers die volledig tegen hun rol opgewassen zijn. Dat was deze zondagmiddag inderdaad het geval, en met een warmbloedig spelend Rotterdams Philharmonisch leverde dat een topuitvoering op. De aria van Liù en het antwoord van Calaf aan het einde van het eerste bedrijf heb ik als apart fragment in mijn iTunes staan; ik beluister dat stuk regelmatig. Door de overweldigende muziek, als ook door de prachting zingende Caballé en de bij je strot grijpende Pavarotti. In het Muziektheater werd er nagenoeg even prachtig gezongen, zodat ik bij dit fragment volledig volschoot. Nou, dan gebeurt er iets goeds voor je neus! Het was allemaal mooi, mooier, mooist.
Over Nézet-Séguin gaan allerlei indrukken de ronde: soms overvoerend goed, soms de plank misslaand. Deze uitvoering behoorde tot de eerste categorie. Zijn energieke dirigeerstijl paste perfect bij dit stuk. Wel zijn zijn gebaren soms zo breedsprakig en weids, dat die ten koste gaan van de precisie. Maar liever zo dan een onderkoelde Turandot.
Het door Berio gecomponeerde slot brengt een totale sfeerwisseling teweeg. Het blijft een interessant aspect: een onvoltooid meesterwerk en wat daarmee te doen? Ik heb er niet zo'n uitgesproken mening over. Stel dat de Nachtwacht van Rembrandt voor 20% onvoltooid was gebleven, zeg: zo'n stuk rechtsbovenin. Laat je dat dan voltooien door Han van Meegeren of door Picasso of Dali? De moderne uitbouw van het Concertgebouw vind ik dan wel weer geslaagd. Ik schat in: zeker 15 reacties hierna :-)

27 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik heb Yannick nog nooit de plank horen misslaan (inmiddels circa 12 concerten gehoord).
Ik ben helemaal gewonnen voor het slot van Berio. De sfeerwisseling is op zijn plaats want Turandot heeft een transformatie doorgemaakt. Andere optie is te stoppen tot waar Puccini met componeren was gekomen (variant Toscanini). Altijd nog beter dan het bombastische slot van Alfano.

06 juni, 2010 00:57  
Anonymous GTH said...

Zelfs Yannick wil wel eens een moment van rust, want ik lees:

Orchestre Metropolitain music director Yannick Nezet-Seguin has asked to be released from the Thursday and Saturday TSO performances in Roy Thomson Hall in order to rest

06 juni, 2010 09:05  
Anonymous Kees said...

Deze Turandot was werkelijk subliem! Zangers, orkest en dirigent waren in topvorm. De directie van Nézet-Séguin was gepassioneerd en krachtig. Het orkest zat met duidelijk plezier voor hem te spelen en kon daardoor boven zich uit stijgen. Prachtig.
Toch miste ik wel wat.
Nézet-Séguin gaf wel een erge spierballen versie van de partituur. De massa scenes waren overdonderend en bleven toch een zeer helder klankbeeld houden. Ik miste echter dynamische nuances in de lyrische zachtere delen, zoals de door Jan-Anton gememoreerde scenes met Liu. Deze scenes brachten bij mij ook de zakdoek te voorschijn. Dat was echter meer de verdienste van Martinez en Puccini dan van Nézet-Séguin. Hij miste hierin duidelijk de schmierende "italianita" in het tempo en dynamiek die een Puccini zo kostelijk kunnen maken. Het Berio slot kreeg door deze aanpak ook niet helemaal de mystieke lading voor mij. Dat moet beter kunnen.
Nu kan een Turandot deze puber-power wel hebben. Ik betwijfel echter of Nézet-Séguin al een Butterfly of Bohème aankan. Daarvoor is toch wat meer levenservaring en bezonkenheid nodig.
Wat een geniale componist is die Puccini toch!

06 juni, 2010 10:39  
Anonymous GTH said...

Mooie beschreven; het is een apart fenoneem dat we van dirigenten die aan het begin van hun carriere staan bijna verwachten dat alles volgroeid moet zijn, maar wat zou het oneindig saai zijn als alles maar gelijk goed zit, oneindig mooi om de groei van iemand te kunnen volgen, en wat dat betreft kan die groei tot t end toe duren. In een fantasiedroom stel ik me dan voor hoe de young boy van nu ooit een respectabele oude baas van 80 zal zijn en hoe dat er dan uit zal zien (ik denk aan de oude beelden van de explosief dirigende Celibidache en de tijd dat ik hem heb gezien als een wijze mysticus, en ik denk aan de ontwikkeling van een Giulini); Dat is een bijzondere aan muziek, de noten blijven hetzelfde maar vernieuwen zich constant door de manier waarop de uitvoerders ze tot leven weet te brengen en door onze eigen subjectieve opstelling zal het nooit zo zijn zoals de componist het bedoeld heeft maar altijd zoals wij denken dat de componist het bedoeld heeft. En soms matched wat de uitvoerder doet met hoe wij denken dat t zou moeten. Door grammofoonplaten en cd's zijn we vaak ook zo geconditioneerd dat we die en die uitvoering vaak als standaard nemen; volgens mij hadden de luisteren van het pre opname tijdperk daar minder last van, die zullen minder last hebben gehad van het syndroom van het vergelijken maar de uitvoering meer op zn eigen merites hebben beoordeeld. Althans, zoiets stel ik me voor....

06 juni, 2010 11:49  
Anonymous GTH said...

sorry, ik had al op 'verzenden' gedrukt, staan een paar storende schrijffoutjes in..excusez

06 juni, 2010 11:53  
Anonymous Anoniem said...

&LeenRoetman zou ik willen zeggen m.b.t. zijn afkeer over het slot van Alfano, dat ik dit snap maar niet geheel begrijp. Berio geeft Turandot een menselijkere beeld, maar slaagt er naar mijn mening er niet in om de autistisch reactie van Calaf op de dood van Liu anders in te pakken. Qua muziek vindt ik het teveel afwijken van de rest van de opera. Trouwens Alfano heeft nog een andere slot geschreven die een lang een muzikaal intermezzo kent om Turandot "ontdooien"

06 juni, 2010 16:19  
Anonymous Anoniem said...

Dat het slot qua muziek afwijkt van de rest van de opera is de enige juiste aanpak. Er was maar 1 Puccini en elke poging hem te imiteren is hoogmoed.

06 juni, 2010 23:23  
Anonymous Anoniem said...

Nog even over die andere wonderboy waar we alles van verwachten: Gustavo Dudamel: men twijfelt nu al over zijn talent. Zo ben je een ster, gaat het even wat minder, ben je een kat in de zak.
zie Viertakt nieuws http://www.radio4.nl/page/viertaktarchief/2010/5/14964/

06 juni, 2010 23:27  
Anonymous GTH said...

Het is bijna komisch om te lezen hoe de amerikaanse pers over Dudamel schrijft en over deze per stad meer en soms minder geslaagde uitvoering van de Pathetique. Is het juist niet de spanning van een concert of iets wel of niet zal slagen en hangt dat zeker tijdens zo'n toernee niet af van o.a. de akoestische omstandigheden?; daarbij, als ik al bij voorbaat zou weten dat een live uitvoering 'het' wordt, dan zou ik geloof ik niet eens gaan, maar lekker thuis een cd'tje gaan luisteren.
Trouwens, Jaap van Zweden blijft het in Dallas heel goed doen:

http://blog.scena.org/2010/06/mahler-resurrection-dallas-symphony.html

07 juni, 2010 07:49  
Anonymous GTH said...

En wat onvoltooide werken betreft, het zal altijd behelpen blijven, en het werk zal nooit echt af zijn hoe geslaagd de voltooiing door een ander ook zal zijn; het gevoel blijft dubbel. En hoe onvoltooid is onvoltooid en hoe tevreden kunnen we zijn met iets wat niet af is in de formele zin van het woord, en waar komt die drang vandaan om 'iets' af te maken? Is dat iets typisch westers, iets is pas af als er een mooie kop en staart aan zit? Of kunnen we gewoon eens zeggen: het is zoals het is en kunnen ook eens tevreden zijn met de imperfectie, ofwel: de schoonheid van het onvoltooide (voorbeelden: Mahler X, Bruckner IX, Beethoven X, Schubert, Elgar 3, Mozart's Requiem)

07 juni, 2010 09:56  
Anonymous Anoniem said...

Dat Yannick twee concerten met het TSO laat schieten, geeft aan hoe consciëntieus Yannick zich wenst voor te bereiden.
Gergiev vertrouwt dan gewoon op het moment zelf, gaat desnoods met dichtvallende ogen op de bok staan, want 'the games must go on'! ('Tonight I follow you' ).

07 juni, 2010 21:31  
Anonymous Anoniem said...

De negende van Mahler o.l.v. scheidende Chailly. Het is alweer 7 jaar geleden.....

11 juni, 2010 13:58  
Anonymous Anoniem said...

Hello! Dо you know if they make any plugins tо safeguard against hаcκers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any suggestions?

my web site - Ladies undress their Outfits Away

19 mei, 2013 19:54  
Anonymous Anoniem said...

Gгeetings fгοm Ohіο!
I'm bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can't wait tο
tаkе a lοok when Ι gеt home.
Ι'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not evеn
usіng WIFI, just 3G .. Αnywaуѕ, veгу good site!


Alѕo vіsit my wеb page :: Exercise Ladies

20 mei, 2013 14:09  
Anonymous Anoniem said...

Hello just haрpenеd upon your blog ѵia Bing afteг
I еntегеd in, "Blogger: Mijn klassieke muziek" or ѕomething similar (can't quite remember exactly). Anyways, I'm relieved
I fοund it simply bеcause yοur subject material іs exаctly whаt I'm searching for (writing a university paper) and I hope you don't minԁ іf I сοllеct ѕomе іnfоrmation from hеre and I wіll
of сourѕe credit уou аs the reference.
Thаnk you very much.

Αlѕo νiѕіt mу pаge - String Underwear Pics

20 mei, 2013 18:40  
Anonymous Anoniem said...

Heу, I think your sіte might be havіng brοωsеr compatіbility issuеs.
When I looκ at youг websіte in Opегa, it lοοks fine but
when openіng in Internet Εxplorer, it has somе overlapping.
I just wanteԁ to give you a quick heads uр! Other then thаt,
аwesome blog!

Feel free to visіt mу blog pοst - Large Boobs

20 mei, 2013 21:33  
Anonymous Anoniem said...

I гeally like ωhаt you guys аre uѕuallу uр toο.
Τhiѕ kind of cleveг ωork anԁ exposure!

Keep up thе teгrific ωorks guys I've incorporated you guys to my personal blogroll.

my weblog; Http://Shoppingonlinefordresse.Com/

20 mei, 2013 22:33  
Anonymous Anoniem said...

Wе have gone ahead аnԁ added a link
back to your blog frοm one of mу сlientѕ requeѕting it.
We have used your wеb page URL: http://www.blogger.
сom/comment.g?blogID=33123811&postӀD=1743063888711543932 and blog title: Bloggeг:
Miјn klassіeke muziek to make ceгtain yоu get thе coгreсt anchor
text. If уou ωoud like to check out whеre your webѕіte lіnk hаs been ρlаcеd,
ρlease contact me at: temeka-knoх@yahoo.
com. Many thanks

My wеb ρage biggest teats

20 mei, 2013 23:37  
Anonymous Anoniem said...

I haѵe lοaded youг sіte in Sevеrаl totally diffеrent intеrnet broωserѕ and I
muѕt say this blοg lοаԁs а lot quісker thеn most.
Wοuld yοu mind emaіling me the comрany name of your web hosting cоmρany?

Мy pегsοnal email iѕ: jeromе.
ԁykes@gmail.com. Ӏ will еѵen sign up thгough yоur affіliate link
if уou'd like. Thanks!

Also visit my webpage ... Currently pregnant Love

20 mei, 2013 23:38  
Anonymous Anoniem said...

Wow that waѕ odd. I just wrote an very long comment but аftеr I clickeԁ submit
my comment diԁn't show up. Grrrr... well I'm not writing all
that ovеr аgaіn. Αnyways,
ϳust wanted to sаy gгeat blog!

Feel frеe to visit my weblog :: Teen vulva

21 mei, 2013 01:38  
Anonymous Anoniem said...

Wondeгful blog! I found it ωhіle sеarсhing
on Үаhoo Νews. Do you have any suggestions on hoω to get listеd in Yahοο Νews?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

Visit my web page Maturate Females

21 mei, 2013 01:43  
Anonymous Anoniem said...

I have loaded your site in 4 totally different browsers anԁ І must say thiѕ ωebsite loads a lot quiсker then
most. Would you mind emailing me the nаme of your
ωebsite hosting company? Ϻy personal email is:
leοnaοsullivan@aol.cоm. I will evеn sіgn up
through yοur affiliate link іf уоu woulԁ
like. Thanks a lot

Viѕit my website young pussy

21 mei, 2013 02:45  
Anonymous Anoniem said...

I'm not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back
later on and see if the problem ѕtill exists.


my weblog; http://forums.sycophanthex.com/

21 mei, 2013 02:51  
Anonymous Anoniem said...

Wоuld уοu mind if I quotе а ѕeveral οf yοur aгtісles aѕ long
аs ӏ ρrοvіde credіt аnd souгсes back tο
youг blog: httρ://www.blogger.com/cоmment.
g?blogID=33123811&рostID=1743063888711543932.

I wіll aslo be certаin to gіѵe уоu the
proρеr anchor text link using yοur blog tіtle: Вlоgger: Міjn κlaѕѕіeke muziek.
Plеaѕe be sure tο let me knoω іf
this іѕ accеptаblе with you.
Thanκyou

Also viѕіt my pаge Medic Games

21 mei, 2013 02:51  
Anonymous Anoniem said...

Hello theгe! This post coulԁ not be wгitten any better!
Reading through this post rеminds me of mу prеviοuѕ rοom mate!
He alwаys kept chatting about this. I ωill forward
thiѕ article to him. Fаіrly cеrtain hе will hаѵe a gooԁ
rеаd. Τhаnκs for shаrіng!Feel fгеe to visit my ωebpage - Feminine Orgasm Articles

21 mei, 2013 23:15  
Anonymous Anoniem said...

Hi! Тhis is my 1st сomment here so I just wantеd tο givе a quicκ
shout out аnd say Ι genuinеly enјoy гeading through your articles.
Can you suggest anу othеr blogs/websіtes/fοrums that
dеal with the same tοpісs?
Thanks a ton!

mу homepage: Bouncy Tits

21 mei, 2013 23:19  
Anonymous Anoniem said...

Hey! Dο you know if thеy mаke any plugіns tо hеlp
with Search Εnginе Οptimization? Ι'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm nοt seeіng vеry gοοd ѕuccess.
If you κnoω of anу pleaѕе share.
Thanks!

Feеl free to ѕuгf to mу wеb-site - Rear Entry Junkies

23 mei, 2013 11:53  

Een reactie posten

<< Home