30 november 2007

Concert 28 november 2007


Woensdag 28 november 2007, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti
Vadim Repin, viool

Schumann: Ouverture Manfred
Mendelssohn: Vioolconcert in e
Tsjaikovsky: Symfonie nr. 5

Een ruim jaar geleden speelden het KCO en Gatti Tsjaikovsky's Zesde, lees hier de log daarvan. Ook van de Vijfde een technisch perfecte en bijzonder energieke uitvoering. Gatti overtuigt door zijn (wils)kracht: hij komt niet zomaar even dirigeren, maar dirigeert alsof het zijn laatste keer is. En het orkest gaat hem daarin mee. Dat levert dan automatisch bevlogen uitvoeringen op. Dat gold ook voor die geweldige Manfred-ouverture van Schumann, en ook het Vioolconcert van Mendelssohn, dat ik - geloof ik - nog nooit eerder live gehoord heb. Wat een geweldig vioolconcert is dat toch. En zoals de Parool-recensent al opmerkte: de overgang in het eerste deel van cadens naar orkest is een hemelse passage. Vadim Repin is een meesterviolist, en hij speelde nagenoeg technisch perfect, met een glanzende toon en de balans met het orkest was ideaal. Als toegift speelde Repin iets van Paganini, waarbij hij de strijkers van het orkest eerst voordeed welk riedeltje zij als begeleiding moesten spelen. Daarna ging hij los; verrukkelijk. In december komt Gidon Kremer nog op bezoek: met achtereenvolgens Shaham, Znaider, Mutter, Repin en Kremer heeft het KCO dit najaar een serie wel zeer grote violisten gecontracteerd!

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Niet in Amsterdam maar wel in Rotterdam met het RphO olv Valery Gergiev in het vioolconcert van Tsjaikovski: Maxim Vengerov! ( 19 februari, uitverkocht)
(LR)

04 december, 2007 20:16  
Anonymous Anoniem said...

Vengerov heeft wegens een blessure zijn concerten wereldwijd afgezegd. Hij werd vanavond vervangen door onze eigen Janine Jansen. Nu heb ik vele violisten gehoord, maar zij weet er toch ieder keer weer iets bijzonders van te maken. Wat een invaller!! (LR)

19 februari, 2008 22:57  

Een reactie posten

<< Home