23 september 2007

Concert 21 september 2007


Vrijdag 21 september 2007, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons
Gil Shaham, viool

Bruch: Vioolconcert nr 1
R. Strauss: Eine Alpensinfonie

Het is nog te vroeg om dit concert tot hét hoogtepunt van dit seizoen te bestempelen, maar de toon is gezet! Op papier natuurlijk al een topper: één van de beste violisten in dat heerlijke Bruch-concert (nee, niks daartegen!). En Strauss-specialist Jansons voor zijn eigen Strauss-orkest in mijn favoriete Strauss-orkestwerk... (nee, niks daartegen!). Het was een subliem concert. Voor de pauze zag en hoorde je drie muzikale grootheden in perfecte eenheid: Shaham, Jansons en het KCO musiceerden op hun best. Shaham beloonde het applaus met een gave uitvoering van gave muziek: Bachs Gavotte en Rondeau uit de partita nr. 3. Na de pauze dan toch dat prachtstuk: Eine Alpensinfonie. Boeiende naamgeving trouwens, vanwege dat 'Eine'. Alsof Strauss zegt: er zijn meerdere mogelijkheden om een Alpensinfonie te schrijven, dit is mijn versie. Ik ken de cd-opname van Haitink op mijn duimpje; bij vergelijking valt die van Von Karajan af. Nu hoorde ik veel meer details, door de langzamere tempi van Jansons, alsook door de fraaie solistische bijdragen van zowat alle aanvoerders van alle orkestgroepen. De 'Gewitter und Sturm' klonk uiterst doorzichtig zonder dat er afbreuk werd gedaan aan het overweldigende karakter. Wat een fenomenale orkestratie van dit hele werk trouwens. Er gebeurt in al die 22 deeltjes zoveel, teveel om op te noemen. En toch een vloeiende eenheid: meesterlijk! In oktober volgt het korte Don Juan; tezamen een fraaie Strauss-cd...?

6 Comments:

Anonymous Leen Roetman said...

Richard Strauss, nog zo´n fenomenaal componist en één van mijn favorieten. Had ik in Amsterdam gewoond, had ik ook voor een kaartje gezorgd. Nu heeft Jansons dit werk in 1991 met het RphO gedirigeerd en dat was ook een zeldzaam mooi concert.

Mijn favoriete orkestwerk van Richard Strauss: de onvergankelijke Vier Letzte Lieder!

24 september, 2007 21:59  
Anonymous Ruurd van der Weg, Uithoorn said...

Ik ben het roerend met je eens, Jan Anton, dit was een magistraal concert. Jansons is een superbegeleider van solisten en geeft daarbij het orkest het volle pond, zodat het veel meer wordt dan "alleen maar begeleiding". De speelvreugde van de drie muzikale grootheden spatte ervan af. Ja, en dan die Alpensinfonie. Het was voor het eerst dat ik hem hoorde en ik ben er helemaal weg van, wat ook komt door de fenomenale uitvoering. Het hele zachte begin werd nog verstoord door gehoest en zelfs een nies (hoe krijgen mensen het voor elkaar), maar het werd allengs stiller in de zaal. Hoogtepunt - letterlijk en figuurlijk - was voor mij "Auf dem Gipfel": Jansons liet het orkest zo intens en stralend spelen, dat ik met tranen in m'n ogen zat. Nu ik dit opschrijf, krijg ik weer kippenvel. Een onvergetelijke ervaring. Ik verheug me nu al op Don Juan en Mahler 5 onder Jansons in oktober.

26 september, 2007 18:38  
Anonymous Anoniem said...

Inderdaad een fantastisch concert. Het Bruch concert ontroerend mooi gespeeld door zowel solist als orkest.
Alpensymfonie grandioos. Zeer veel details ondanks de vaak hevige geluidsgolven die je als luisteraar overspoelen. Heb de CD van van de Wiener Philharmoniker met Thielemann beluisterd, ook zeer fraai, maar toch was de uitvoering met Jansons me nog dierbaarder.

26 september, 2007 19:48  
Blogger Jan Anton Brouwer said...

Koop sowieso ook de opname op Philips van Haitink. Dat is zo'n fraaie opname!

26 september, 2007 20:35  
Anonymous Anoniem said...

De opname van Haitink op Philips is inderdaad erg fraai.
Momenteel is deze opname verkrijgbaar in de door Kasper Jansen prachtig samengestelde KCO CD box Das himmlische Leben, 9 CD´s met spiritueel geïnspireerde concertmuziek, slechts 25 euro bij NRC Muziekselectie.
(LR)

27 september, 2007 05:54  
Anonymous Bert Kuipers said...

Een oudere opname die ook zeer fraai is, is die van de Staatskapelle Dresden o.l.v. Rudolf Kempe.
Een box met alle orkestwerken van Strauss (heel fraai is b.v. Aus Italien, een jeugdwerk) is voor een prikkie te koop bij een bekende drogist.

28 september, 2007 07:58  

Een reactie posten

<< Home