23 februari 2008

Concert 23 februari 2008


Zaterdag 23 februari 2008, Concertgebouw Amsterdam
Gabrieli Consort & Players o.l.v. Paul McCreesh

Purcell: Welcome to all the Pleasures
Britten: Hymn to St Cecilia
Purcell: Hail, Bright Cecilia!

Een minstens zo indrukwekkend concert als afgelopen woensdag. Ik had speciaal een los kaartje voor dit concert gekocht om dat verrukkelijke Hail, Bright Cecilia! te horen door hetzelfde enseble als waarvan ik een sublieme opname op cd bezit. En deze live-uitvoering maakte enorme indruk door de zuivere zang en de hernieuwde kennismaking met deze sublieme muziek. Hail, Bright Cecilia! bevat twee hoogtepunten: 'Tis Nature's voice voor tenor en het verstilde duet In vain voor twee tenoren. Op de cd-uitvoering wordt 'Tis nature's voice gezongen door de onvolprezen Charles Daniels, maar de solozangers uit het koor van McCreesh deden niet voor hem en de andere cd-zangers onder. De zaal was muisstil en genoot van ieder deel. Zangers, koor en orkest gaven een topuitvoering van dit prachtwerk. Voor de pauze een even heerlijk, maar minder uitbundig Welcome to all the Pleasures, gevolgd door het a capella Hymn to St cecilia van Benjamin Britten. Ik ben geen liefhebber van zijn muziek, maar als het zo prachtig gezongen wordt kun je er niets tegenin brengen. Een fraaie middag! Hierna de huidige uitgave van die Purcell-cd met Hail, bright Cecilia! Wie deze muziek nog niet in huis heeft: kopen!

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Op 17 januari 2000 gaf The Gabrieli Consort & PLayers o.l.v. Paul McCreesh een semi-scenische uitvoering van Dido and Aeneas in de Doelen. Voor de pauze klonk ook Purcell: Liederen, odes, plechtige hymnes en anthems, en pikante catches.
Een verrukkelijk concert met voortreffelijke zangers (o.a. Peter Harvey, Robin Tyson, Kimberly McCord.).

Paul McCreesh en zijn Consort hebben meerdere prachtige (semi-scenische) uitvoeringen in de Doelen gegeven: Pucells King Arthur (1999), Händels Acis and Galathea (2003) en Händels cantate Aci, Galatea e Polifemo (2006).

Ik betwijfel of McCreesh ooit nog in de Doelen terugkomt: alle keren was de zaal matig bezet met een lauw publiek.

McCreesh heeft schitterende CD opnamen gemaakt, Händels Messiah (met Charles Daniels) moet je beslist kopen!

24 februari, 2008 08:41  

Een reactie posten

<< Home