26 juni 2008

Concert 23 juni 2008


Maandag 23 juni 2008, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Neeme Järvi

Von Weber: Ouverture Euryanthe
Schumann: Symfonie nr. 1
Moessorgski/Ravel: Schilderijen van een tentoonstelling


Herhaling van het programma van 22 mei j.l. (zie hier de concertlog), alleen dit keer gedirigeerd door Neeme Järvi die de zieke Jansons verving. Het is al heel lang geleden dat ik deze Estse dirigent aan het werk zag; ergens eind jaren tachtig of begin jaren negentig eveneens bij het KCO. De man was als hij geen dirigent was geworden vast en zeker slager geworden, zijn kop is er voor gehouwen. Enfin, het werd alsnog een fraai concert. Lag vorige maand het hoogtepunt na de pauze met de Schilderijententoonstelling, dit keer vond ik de prestaties voor de pauze het best. Jansons kreeg het niet voor elkaar de Frühlingssymfoinie helder uit de verf te laten komen, Järvi lukte dat juist wel. De toon was precies goed: niet te zwaar, niet te licht, spits en gedreven. En dan is die niet-meesterlijke Eerste opeens toch wel een fraai werk. De Schilderijententoonstelling kreeg vooral een keurige uitvoering. Järvi nam tussen de meeste delen steeds enkele seconden pauze, en dat haalde de vaart en spanning uit het stuk. Maar het KCO in dit bonte werk is natuurlijk niet te versmaden.
Hiermee is mijn concertseizoen voorbij. Er moeten nog wat losse kaartjes binnenkomen, maar mijn kostje voor het volgend seizoen is alweer gekocht. Ergens in de zomer daarvan een overzichtje. Mijn eerstvolgende concert is pas eind augustus; tot die tijd wellicht wat cd-besprekingen en inlossing van oudere beloften. In ieder geval: fijne vakantie allemaal!

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik heb Jansons de 1e van Schumann op 23 mei gehoord, dus een dag later. Toen klonk het licht, speels en opgewekt, precies wat die muziek nodig heeft. Bij Järvi was het vaak rommelig (strijkers verre van gelijk!). Hij liet deze symfonie minder 'klassiek' van opbouw horen, maar romantischer.

02 juli, 2008 09:42  
Anonymous Anoniem said...

Tsja, ik was er ook op 23 mei en het was zeker niet speels en licht. Met als gevolg dat de toch al niet al te doorzichtige instrumentatie van Schumann het stuk nog verder het moeras introk. De blazers verzopen een beetje in het strijkersgeweld.
Een van de zeldzame missers van Jansons. Ik heb de versie van Järvi helaas niet gehoord.

03 juli, 2008 16:33  
Anonymous Anoniem said...

Bestel bij de webwinkel van het RphO de DVD set (DVD-rom + DVD-video)"Uitnodiging voor een concert", een muzikale reis door de Schilderijen van Moessorgski. Centraal staat de uitvoering door het RphO olv Valery Gergiev.

08 juli, 2008 09:08  

Een reactie posten

<< Home