09 april 2007

Concert 7 april 2007


Zaterdag 7 april 2007, Concertgebouw Amsterdam
Capella Amsterdam, Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Hans Graf
Katarzyna Dondalska, sopraan (vuur, nachtegaal, prinses)
Marina Zyatkova, sopraan (bergère, vleermuis, herderin)
Victoria Simmonds, mezzosopraan (kind)
Marjolein Niels, mezzosopraan (mama, kopje, libel)
Anne-Theresa Albrecht, mezzosopraan (poes, eekhoorn)
Peter Gijsbertsen, tenor (grijsaard)
Jean-Léon Klostermann, tenor (kikker)
Brenden Gunell, tenor (theepot)
Alexander Vassilev, bas (fauteuil, boom)
Wiard Withold, bariton (klok, kat)

Ligeti: Clocks and Clouds
Debussy: Nocturnes
Ravel: L'enfant et les sortilèges

Ik had een los kaartje besteld van deze ZaterdagMatinee om L'enfant et les sortilèges eens live te horen. Het is een fantastisch stuk, en hondsmoeilijk om goed uit te voeren. Dat bleek ook tijdens dit concert. Met uitzondering van Victoria Simmonds die uitstekend haar rol van het kind zong, bleken de overige zangers slechts redelijk tot behoorlijk, en dan verliest het werk zijn glans. Ook het orkest had niet zijn dag; teveel slippertjes ontsierden de feeërieke aard van dit meesterwerk. De kracht van het concert lag voor de pauze, met een schitterend gezongen Clocks and Clouds van Ligeti. Dat is een iel klinkend stuk met allerlei klanklagen, waardoor allerlei boven- en neventonen ontstaan zodat je niet meer weet wat nu wel of niet gezongen en gespeeld wordt. Ook de drie Nocturnes van Debussy werden prima gespeeld. De dirigent Hans Graf (een paar maanden geleden nog bij het KCO) bleek wederom een vakman. Hij hield de zaak fraai in balans en opteerde voor een mooie subtiele intimiteit. Door de uitvoering van L'enfant et les sortilèges, waar ik immers voor gekomen was, werd dit helaas een niet helemaal overtuigend concert.

1 Comments:

Anonymous Leen Roetman said...

l Enfant et les Sortileges: 27 januari 2009 in De Doelen, quote website LSO:
"Het Limburgs Symfonie Orkest en solisten spelen de opera, onder leiding van Ed Spanjaard, in een concertante uitvoering, aangevuld met live poppenspel met papieren popjes, door de Firma Rieks Swarte. Een spel dat levensgroot wordt geprojecteerd met de video-beamer. Op een grote decortekening brengen de poppenspelers het verhaal tot leven. Je ziet het hele verhaal geprojecteerd en ook hoe de opera ter plekke wordt gemaakt.
Rieks Swarte heeft zijn eigen Firma Rieks Swarte, bekend van zijn familie- en speelgoedvoorstellingen zoals Tante Patent, Sofie en Lange Wapper, Ja zuster Nee zuster. En dat belooft wat."
(Ook 31 januari 2009 in Maastricht.)
De wereldster Nelly Miricioiu schittert dezelfde avonden in Poulencs La voix humaine.

08 december, 2008 15:01  

Een reactie posten

<< Home