17 januari 2009

Concert 16 januari 2009


Vrijdag 16 januari 2009, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Zubin Mehta
Groot Omroepkoor

Strawinsky: Symfonie in drie delen
Strawinsky: Psalmensymfonie
Strawinsky: Le sacre du printemps


Bernard Haitink noemde Zubin Mehta als het voorbeeld van de groep dirigenten die 'geen echte persoonlijkheid zijn, maar zichzelf enorm handig weten te verkopen. Iemand die met de publiciteit weet om te springen. Wel een man die zijn vak verstaat.' Zijn debuut in 2005 bij het KCO met de Achtste van Bruckner was een groot succes, ofschoon geen overrompelende uitvoering. Een optreden in 2007 met zijn eigen orkest uit Israël was slecht, maar dit Strawinsky-concert een regelrechte sensatie. Een prachtig programma, geleid door een charismatisch dirigent waar het KCO helemaal voor ging. De spitse, markante Symfonie in drie delen had ik geloof ik nog nooit eerder live gehoord, en werd subliem en transparant gespeeld. De balans tussen het relatief kleine orkest en het relatief grote koor in de Psalmensymfonie was perfect: het koor zong af en toe uiterst zacht en loepzuiver. In de Sacre legde Mehta de nadruk op de tegenstellingen: sommige passages werden haast kamermuziek, maar elders ging bijna het dak eraf. Het orkest speelde op zijn hoogste niveau, en met mijn plaats op de tweede rij van het frontbalkon precies in het midden zat ik (bijna) als een vorst. Een geweldig concert. (Als je op de foto klikt, krijg je de kop van Mehta voluit op je scherm.)

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik ben net terug van het hetzelfde (middag)concert in de Doelen. Ik had er eigenlijk niet zo veel zin in, ik ben niet zo´n Stravinsky fan en al weer een Sacre...
Maar het KCO is een klasse apart en Mehta liet het orkest briljant spelen. Een euforisch publiek. Ook van de orkestleden kreeg Mehta applaus.

17 januari, 2009 17:48  
Anonymous Anoniem said...

"KCO en Concertgebouw initieren een TV programma.
Aanstaande zondag 18 januari, om 16.00 uur, start er een nieuw programma over klassieke muziek op de TV zender Het Gesprek. Het programma “De Artiestenfoyer” is een initiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw.
Frenk van der Linden interviewt de grote namen uit de internationale muziekwereld in het eerste uur, daarna wordt er een concertregistratie uitgezonden. Aanstaande zondag start de serie met een gesprek met Zubin Mehta die deze week het KCO leidt met een Stravinsky programma."

17 januari, 2009 18:54  
Anonymous Anoniem said...

Nu al *het* concert van dit seizoen, wat mij betreft. Ik ben driemaal geweest, incl. R'dam. Driemaal een sensatie.

Mehta's Sacre was een stuk explosiever dan de veel geroemde uitvoering onder Jansons (live op CD).

17 januari, 2009 21:47  
Anonymous Anoniem said...

Toch grappig dat die Bruckner met Mehta volgens jou 'niet zo bijzonder' was. Volgens veel orkestleden zelf was het een van de meest bijzondere concerten uit hun carrière.

30 januari, 2009 15:15  

Een reactie posten

<< Home