03 november 2013

Concert 3 november 2013

Zondag 3 november 2013, Concertgebouw Amsterdam
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

L. Andriessen: Mysteriën
R. Strauss: Ein Heldenleben

Het was vandaag precies 125 jaar geleden dat het net gevormde huisorkest van Het Concertgebouw o.l.v. Willem Kes zijn eerste concert gaf. Een echte verjaardag dus, met een wereldpremière en een gouwe ouwe. Toespraken vooraf door directeur Jan Raes en minister-president Rutte, en daarna een gewoon goed concert. Het zesdelige Mysteriën van Louis Andriessen bleek een stemmig stuk, relatief behoudend van klankkleur maar vooral erg subtiel en mystiek. Geen uitersten maar een verzameling fraaie delen die de aandacht vasthielden. Geslaagd en zeker voor een herhaalde uitvoering vatbaar! Doe dat nu eens gewoon: in opdracht gecomponeerde werken herhalen... Het komt nooit voor; raar eigenlijk. Na de pauze een grandioze Heldenleben. De interpretatie van 18 september (zie hier de weblog) werd nu flink verdiept. Het begin was grootser, de tempi trager en de melodielijnen flink meer uitgesponnen. Liviu Prunaru speelde de vioolsolo met groot inlevingsvermogen en technische perfectie. Het is een geweldig stuk, die Heldenleben; het KCO speelt het deze maand nog een keer of acht in Rusland, China, Japan en Australië. Zullen ze het daar ooit mooier te horen krijgen?

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

''raar eigenlijk'', goh...je meent het... het is vooral schandalig dat een nieuw stuk NIET mee gaat op toernee, maar men weer de gebruikelijke jukebox mee neemt Mahler 2 en Heldenleben, stukken die Jansons al 1000en heeft gedaan..en het wordt bij elke uitvoering nog dieper dan diep, het ultieme orkestrale orgasme. BAH, how low can you go?!!

04 november, 2013 11:12  
Anonymous Anoniem said...

waarvan akte: http://www.parool.nl/parool/nl/23/MUZIEK/article/detail/3538699/2013/11/04/Het-Concertgebouworkest-moet-zich-schamen.dhtml

04 november, 2013 14:06  
Anonymous Anoniem said...

Gelukkig hebben we het Concerthuis van Radio 4 nog! De komende drie maanden kan iedereen daar Mysteriën van Louis Andriessen zo vaak beluisteren als men wil. Ik heb het al een keer gedaan - en bij deze tweede keer dat ik het hoorde kreeg het al iets "vertrouwds". Ik vind het een magnifiek stuk, ongenaakbaar en kwetsbaar tegelijk. Soms hoor ik er ook de kleurenpracht van Respighi in.

05 november, 2013 19:57  
Anonymous Saskia de Koning said...

Goedendag, heeft u ook een mailadres waar u op te bereiken bent?

Dank u wel.

10 december, 2013 13:22  
Anonymous Anoniem said...

ja hoor KCOkwal@hotmail.com

13 december, 2013 15:03  

Een reactie posten

<< Home